Служебният министър на икономиката индустрията Никола Стоянов съобщи пред журналисти,

...
Служебният министър на икономиката индустрията Никола Стоянов съобщи пред журналисти,
Коментари Харесай

Никола Стоянов за санкциите от Москва: Имаме проекти за 1 млрд. със САЩ

Служебният министър на стопанската система промишлеността Никола Стоянов заяви пред публицисти, че сега има нараснал интерес на американски компании към вложения у нас. Думите му идват на фона на глобите, наложени от Русия, на процедура върху целия военнопромишлен комплекс у нас, чийто принципал е точно Стоянов.

" Работим по 18 плана, които биха отворили 2400 работни места в България и са за към 1 милиарда лв. ", сподели министърът преди срещата си с представители на американския бизнес в България. Дискусията с бизнеса се провежда в НДК с поддръжката на Американската комерсиална камара.

Той посочи, че това са капиталови планове, които са в развой на узаконяване. В отговор на въпрос министърът уточни, че тези планове са в сфери с висока добавена стойност -  ITC-сектора, електротехника, машиностроене.

Стоянов посочи, че три от петте най-големи плана у нас в ITC-сектора през последните 10 години са от Съединени американски щати. Сега в страната работят към 100 американски компании, като главно вложенията са в браншове с висока добавена стойност.

Стокообменът сред двете страни бележи по думите на министъра рекорден растеж, като за 2021 година е 1,3 милиарда $, от които един милиард е българският експорт. През първите шест месеца на тази година се регистрира още по-голям растеж, добави министърът и изрази очакване " 2022 година още веднъж да е рекордна във взаимоотношенията сред България и Съединени американски щати ". 
ТЕМА преди 23 часа 1478 преди 7 дни 7911 преди 8 дни 6522
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР