Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за БТА, че

...
Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за БТА, че
Коментари Харесай

Министърът на икономиката Даниела Везиева иска оставки в Държавната консолидационна компания

Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева съобщи за Българска телеграфна агенция, че ще изиска оставката на тримата членове на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания /СД на ДКК/ по отношение на решение от нощес на СД на ДКК да освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен шеф.

За късия интервал, в който заема този пост, Караганева е направила редица незаконни дейности

и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната и уронват престижа на Министерство на стопанската система в качеството му на едноличен притежател на капитала на ДКК, показаха през вчерашния ден от ДКК.

Потърсена от Българска телеграфна агенция за коментар,

министър Везиева сподели, че е сюрпризирана от дейностите на тримата членове на Съвета на шефовете ,

които по думите ѝ даже не са повдигнали тематиката преди да вземат това решение. Дори не са свикали по подобаващ ред съвещание на Съвета на шефовете, добави министърът. Тя дефинира дейностите им като предпочитание за опазване на остарелия модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре квалифициран компромат, целящ да дискредитира изпълнителния шеф и да покаже на екипа на Министерството на стопанската система, който интензивно работи за основаването на транспарантни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим против вашите модели ".
 Даниела Везиева
Министър Везиева заяви, че към този момент е подхванала съответните административни дейности

- да изиска информация по случая от тримата членове на Съвета на шефовете на БКК, да се изиска информация от Караганева, като на тази база се вземат верните административни ограничения по проблема.

Не бих споделила, че все още можем да приказваме за вреди поради решенията на Караганева ,

сподели министърът в отговор на въпрос. "Първо там има подхвърлени някакви мнения във връзка с инспекция на финансови контрольори, няма показан подписан акт от госпожа Караганева ", разяснява министърът. Тя посочи, че законово право е да се сменят юристи по време на процесуални дейности, въпросът по думите ѝ е да не се пораждат от това спомагателни материални последствия.

В отговор на различен въпрос министър Везиева сподели, че времето ще покаже дали е неточност избирането на Караганева за изпълнителен шеф, както и инспекциите, които ще бъдат подхванати. "Нейната експертиза е потвърдена и това се вижда от автобиографията ѝ ", сподели министърът и подсети, че решението Караганева да е втори изпълнителен шеф е също на Съвета на шефове на ДКК.

В отговор на министъра на стопанската система от Съвета на шефовете

на Държавната консолидационна компания /ДКК/ дадоха отговор следното:

Съветът на шефовете на Държавната консолидационна компания /ДКК/продължава да счита, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен шеф е защитил интереса на сдружението и страната, както и на министъра на стопанската система в качеството му на принципал на ДКК, написа в позиция на СД на ДКК.

Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства

- документи, контракти, актове и други, които са предоставени на способените органи. На базата на досегашната си взаимна работа с министър Везиева, управлението на ДКК счита, че тя е кардинална във връзка с осъществени нарушавания от който и да е член на съвета на шефовете. Последният сходен образец е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на шефовете на ДКК, когато той стана участник в ПТП със длъжностен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК има вяра, че министър Везиева е била подведена от Караганева, написа в позицията.
 ГЕРБ
По тематиката брифинг пред медиите дадоха и от ГЕРБ

ГЕРБ прикани виновните органи, в това число Министерство на вътрешните работи, да се самосезират във връзка със протичащото се в Държавната консолидационна компания /ДКК/ и да "осветят " казуса към освобождението на Ваня Караганева от длъжността изпълнителен шеф на компанията.

"Да не оставят този скандал, който тресе Министерството на стопанската система /МИ/ и страната, отвън светлината на прожекторите, надяваме се министърът на стопанската система Даниела Везиева да отговори в границите на днешния ден ", разяснява на брифинг Александър Иванов.

От ГЕРБ слагат три въпроса

- правилно ли е изказванието на Караганева, че всичките ѝ дейности са били по заповед на Кирил Петков като длъжностен министър и на наследничката му на поста Везиева; знаел ли е тогавашният министър на стопанската система Петков, че назначавайки Караганева в ДКК, тя е по едно и също време чиновник и в Българската организация за вложения. Директно към президента Румен Радев, назначил двамата служебни министри на стопанската система - дали тече преодоляване от частни компании на военно-промишления /ВПК/ ни комплекс, попита Мартин Харизанов.

Важно е и разумно да призовем виновните институции да влязат в детайла и да търсят истината, добави Александър Иванов. Да подчертаем, че става дума за еднолично взимане на решения при съществуването на групов орган, означи той. По думите му, изнесените данни приказват, препращат първоначално, когато Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система "беше доста угрижен за ДКК, имаше стремежи за делене на сдружението ", в което съществено са застъпени стратегически компании от ВПК с голямо обществено значение. Само във ВМЗ работят към 4000 души, уточни Иванов.

Констатиран е отвод на Ваня Караганева

да се изплащат в период отговорности към Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите и към снабдители, измежду които е посочен ЧЕЗ, сподели Любомир Талев. За пръв път, добави той, е взето решение и е обещано позволение ВМЗ да дават изключителни права върху цялата си продукция на частна компания без допитване до Съвета на шефовете, без оценка на риска. Караганева еднолично, без консултация със Съвета на шефовете, е подписала извънсъдебна конвенция за към 50 млн. лева в противоречие с текст, утвърден от Съвета на шефовете, отново еднолично е взела решение за промяна на обслужващата банка на ДКК, уточни Талев.

Сред най-фрапантните нарушавания, съгласно ГЕРБ ,

е еднолично решение, с което Караганева е прекратила пълномощията на едно адвокатско сдружение, защитавало ползите на страната по пет търговски каузи, и още веднъж еднолично е сключила нов контракт за правна помощ за към този момент осъществена и заплатена услуга с ново сдружение за над 1,120 млн. лева Това ли е спестяването на държавни средства, "запушването " на дупките, през които изтичат пари от държавния бюджет, попита Александър Иванов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР