Служебният министър на енергетиката Росен Христов е призован в Народното

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов е призован в Народното
Коментари Харесай

ПП иска изслушване на Росен Христов за газовото споразумение с Турция

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е свикан в Народното събрание да даде пояснения за съглашението за природен газ с турската компания " Боташ ", оповестено на 3 януари.

Депутатите от Политическа партия Васил Стефанов и Калоян Икономов са внесли в деловодството на Народното събрание искане за чуване по този и още два въпроса:
какви контракти за доставка на природен газ за сключвани в интервала на ръководство на служебния кабинет от 2 август 2022 до 3 януари 2023 година, с какви контрагенти, количества, тръжни процедури и цени; каква е готовността на България да подава иск в трибунал против " Газпром Експорт ", които едностранно прекъснаха снабдяването с природен газ в края на април 2022 година
Споразумението с " Боташ " беше несъмнено като " историческо " от Христов по време на церемонията по парафирането му в Министерски съвет.

То би трябвало да е с дълготрайност от 13 години и да даде достъп на " Булгаргаз " до терминалите на Турция за полутечен природен газ. Според Деница Златева - българското сдружение има уговорката да подписа договорите си за доставка, с цел да получи LNG на турските пристанища. Оттам нататък " Боташ " ще ги транспортира по своята газова инфраструктура до българската система.

Конкретните количества, които могат да се пренесат, варират сред 1 - 1,4 и 1,5 милиарда кубични метра годишно, съгласно изявленията на Росен Христов, Деница Златева и турския министър на енергетиката.

Какви са ценовите условия на " Боташ " за тези услуги обаче, по този начин и не е обществено известно.

Не е ясно и какви стъпки подхваща " Булгаргаз " по линия на изтеклия на 31 декември и несбъднат напълно от съветска страна контракт с " Газпром ".

По-рано през днешния ден Деница Златева разяснява единствено, че сдружението се съветва с адвокати, само че избра да не дава никакви детайлности, с цел да не въздейства на вероятно бъдещо дело.

Златева уточни само, че няма нова връзка с " Газпром " след неуспеха на опитите за диалози в края на лятото от служебния кабинет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР