Служебният министър Иван Шишков е назначил нов председател на управителния

...
Служебният министър Иван Шишков е назначил нов председател на управителния
Коментари Харесай

Шишков смени шефа на АПИ

Служебният министър Иван Шишков е назначил нов ръководител на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " - Иво Иванов, оповестиха от районното министерство. От поста му е отхвърлен назначеният от Гроздан Караджов Тодор Василев.

По-късно, след среща с представители на Националното съдружие на общините, Шишков разяснява рокадата пред медии.

" С цялостното си държание и с цялата си работа, която са правили, у мен остава съменение, че не са напълно от страната на възложителя, а са една междинна конструкция. Затова сменихме управлението на АПИ ", сподели той, представен от Народоосвободителна въстаническа армия.

И посочи, че под " възложител " схваща страната. " Моето наблюдаване е – дори преди да бъда министър на районното развиване - в това отношение сред възложителя - страната, и изпълнителя - строителните компании - че част от структурите на Министерство на регионалното развитие са се опитвали да бъдат структури сред възложителя и изпълнителя ", сподели Шишков.

Министърът уточни като проблематични поръчките по Закон за обществените поръчки за зимно разчистване на пътищата.

" В първия ми работен ден желаех от сътрудниците от АПИ да стартират да вършат поръчки по Закон за обществените поръчки за зимно разчистване, защото зимното разчистване беше извънредно пренебрегнато в цялата тази конюнктура. Всички чакаха, че Народно събрание ще анулира крайния период 30 септември и ще даде опция да се удължат въпросните контракти за настоящи и съществени поправки и да влезне зимното разчистване към тях ", изясни Шишков.

Той сподели, че е бил осведомен от сътрудниците си от АПИ, че се готвят поръчки за идващите 3 години. " Те са били готвени, забележете, не от зимата, а от пролетта. Тоест от управлението на АПИ към този миг въобще не ги е интересувало зимното разчистване. Най-вероятно са смятали, че страната ще бъде принудена да продължи договорите ".

" Най-вероятно в понеделник ще бъдем подготвени и тези поръчки по зимно разчистване ще бъдат оповестени ", позволи министът, а за към този момент пуснатите поръчки сподели: " Това, което са разгласили, аз ще желая от новото управлението на АПИ да бъдат прегледани тези поръчки, тъй като аз не съм давал единодушие да бъдат пуснати ".

Става дума за планирана сума за идващите 3 години от 2,4 милиарда, разясни Шишков. " Само за себе си няма проблем. Проблемът може да възникне от изискванията на договорите, които желая новото управление да ревизира ". Той е безапелационен, че договорите за зимно разчистване ще бъдат единствено за зимно разчистване с обособена поръчка по Закон за обществените поръчки.

Извън тематиката АПИ стана ясно, че се чака до десетина дни да има решение по въпроса с методиката за индексацията на цените в строителството. Тя би трябвало да бъде утвърдена от Министерския съвет. Ако има корекции в нея, те следва да бъдат съобразени с към този момент влезлите в действие последни промени в Закона за публичните поръчки.

Разговорът с Националното съдружие на общините за финансирането им Шишков дефинира като доста потребен. " Общините оферират финансирането да бъде по отношение на размера на общините и броя на жителите, тъй че ние ще го приемем. До вторник те се ангажираха да внесат съответно предложение”, разгласи служебният министър.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР