Служебният министър д-р Илин Димитров участва в официалното откриване на

...
Служебният министър д-р Илин Димитров участва в официалното откриване на
Коментари Харесай

Министърът на туризма отличи с плакет и грамота Фондация Аполония за цялостен принос в развитието на културния туризъм

Служебният министър доктор Илин Димитров взе участие в формалното разкриване на 38-то издание на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол, чийто старт беше даден с празнична гала в неделя вечерта, 28 август. В словото си той акцентира, че всяка година Аполония придава неповторимо обаяние на отиващото си лято и трансформира за 10 дни Созопол в морска културна столица на България.

„ Созопол, Амфитеатър „ Аполония “, Археологически музей, читалище „ Отец Паисий “, Художествената изложба, Лятно кино… още до момента в който изброяваме локациите, където в идващите дни ще се случват събитията, си даваме сметка, че приказваме освен за модерно изкуство, само че и за богатите пластове време, наситени с епохи история и просвета, приказваме на първо място и за туризъм “, съобщи министър Илин Димитров.

И добави, че в случай че обърнем взор към последните десетилетия, напълно не инцидентно, а в огромна степен и с помощта на празниците на изкуствата Аполония, Созопол е обичано място за генерации музиканти, поети и писатели, художници, актьори, бохеми и посетители от цяла България и разнообразни точки по света.

По думите му всичко това се случва в неповторимата атмосфера на архитектурния и археологически резерват, към който се простира морето с приветливи пясъчни плажове и живописни скалисти крайбрежия, в „ Античен Созопол “ – един от най-старите български градове, правоприемник на гръцката колония Аполония.

Министър Димитров изрази признателност към домакините и към уредниците на фестивалните дни за положителния образец в развиването на резистентен туризъм. От името на Министерството на туризма министърът връчи плакет и грамота на уредниците на културните празници - Фондация Аполония, за повсеместен принос за развиването на културния туризъм, запазване на традициите и съпричастност към самодейността за позициониране и разпространение на Бранд България.

38-то издание на културните празници " Аполония " бе намерено в Амфитеатъра в Созопол с концерт на детския духов оркестър към СУ „ Емилиян Станев “, Велико Търново. В церемонията по откриването участваха министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на община Созопол Тодор Янакиев и изпълнителният шеф на Фондация Аполония Маргарита Димитрова.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дълготраен арт фестивал в България. Негов уредник е Фондация Аполония, основана през 1991 година Първото издание на Фестивала се организира през 1984 година Ежегодно сцените на Аполония в Созопол притеглят стотици актьори и хиляди фенове на изкуството от България и света.

Преди началото на формалното разкриване министър Димитров организира работна среща с кмета на Созопол Тихомир Янакиев, с който разискаха настоящи тематики, свързани с развиването на туризма в града и региона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР