Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в

...
Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в
Коментари Харесай

Кабинетът дава великденски надбавки, но не за всички пенсионери

Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в помощ на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и обезщетенията към тях, са под линията на беднотия, под 504 лева в това число. Това са близо един милион и две хиляди пенсионери, уточни на брифинг в четвъртък в Министерския съвет служебният министър председател Гълъб Донев.

Добавки ще получат пенсионерите с пенсия за застрахователен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова активност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудова активност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като тук попадат и наследствените пенсии от умрял родител. Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават обществена пенсия за напреднала възраст, както и обществена пенсия за неработоспособност. В тези един милион и две хиляди пенсионери попадат пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка.

Това са повече от половината пенсионери в страната, уточни Донев.

Добавката от 70 лева към пенсиите с главен размер на пенсиите до 504 лева в това число ще бъдат изплатени от Националния застрахователен институт по банков път или посредством пощенските станции в страната при започване на идната седмица.

Средствата, които държавното управление ще даде, са в размер на 72 млн. лв..

" За някои анализатори обезпечаването на този запас е лесна работа, убеждавам ви, че не е ", акцентира служебният министър председател, представен от Българска телеграфна агенция.

Служебното държавното управление завърши финансовата 2022 година с недостиг на начислена основа от 2,9 %, тъй че имахме един стеснен запас от тези 72 млн. лева, които да послужат за погашение на тези добавки. Според премиера това е запас, който няма да окаже влияние върху разходната част на бюджета за 2023 година

" Уверявам ви, че това беше допустимо най-справедливото решение за обстановката, в която се намира страната сега при бюджетни ограничавания и липса на Народно заседание ", сподели още Донев като регистрира, че решението част от пенсионерите да бъдат лишени от надбавките евентуално няма да бъде добре признато от тях.

Той посочи, че добавката към пенсията е тип обществена поддръжка за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР