Служебният кабинет на Радев за пореден път се държи като

...
Служебният кабинет на Радев за пореден път се държи като
Коментари Харесай

Въпросителни около енергийната стратегия на служебния кабинет


Служебният кабинет на Радев за следващ път се държи като постоянно държавно управление и показва енергийна тактика, която ще даде картбланш за някои оспорвани планове, в това число в нуклеарната енергетика. Дали са допустими?

Служебното държавно управление на президента показа своя тактика за развиване на енергетиката в идващите 30 години с акцент върху нуклеарните мощности, ток от фотоволтаици и вятър и ВЕЦ-ове. За следващ път, без да има парламентарно болшинство зад самодейностите и решенията си.

Шанс за предоговаряне на Плана за възобновяване

Временното ръководство, само че не щеш ли предлага план с визия за три десетилетия - 2023-2053 година - и това е неслучайно. Ако Народното събрание утвърди тактиката, това ще подкрепи процеса на предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) с Европейската комисия (EК) за по-дълъг живот на въглищните централи.

Предоговарянето е немислимо без такава визия, сподели министър председателят Гълъб Донев. “Да покажем на Европейска комисия, че което и да е постоянно държавно управление ще има същото виждане, каквото ние слагаме, с цел да можем да предоговорим ПВУ. За да имаме късмет за предоговаряне, би трябвало да представим опция, която не включва отвод от европейските цели за декарбонизация, само че при постигането им използваме метод, който резервира националните ползи и енергийна сигурност ”, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов.
Редакцията предлага
От друга страна, тактиката ще даде картбланш на служебното ръководство, което може да се проточи до късна пролет, да започва някои планове. Зависи от това дали 48-ото Народно събрание ще “подпечата ” тактиката, в която най-сериозната цел е развиване на нуклеарната енергетика с създаване на общо 4000 MWh мощности - 2000 мегаватчаса на площадката на и други две хиляди MWh, които да заместят Пети и Шести блок на АЕЦ “Козлодуй ”.

Реализирането на нуклеарни планове лишава повече от десетилетие, а Народното събрание към този момент задължи Министерския съвет да предприеме дейности за създаване на нова нуклеарна мощ с технология AP1000 до 1 март т.г. Няма изясненост какво ще се прави с двата съветски реактора за “Белене ”, за които България заплати над 660 млн. евро и се съхраняват на площадката. Опитите да бъдат продадени по време на кабинетите на ГЕРБ удариха на камък.

Кой би ги подкрепил?

В частта за нуклеарната енергетика тактиката евентуално ще получи поддръжка от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Политическа партия, “Български напредък ” и “Възраждане ”. Движение за права и свободи постоянно са били поредни в неподкрепата си за нуклеарната енергетика. “Демократична България ” са съперници на възраждането на АЕЦ “Белене ”, за която е изтекла и екологичната оценка. Инсталиране на 4 гигавата нуклеарни мощности - повече от цялостния потенциал на АЕЦ “Козлодуй ”, е огромна самодейност, която изисква финансиране от десетки милиарди и се нуждае от също такова утвърждение.

България не може да си разреши повече безвремие в изискванията на развихрилата се енергийна рецесия, съобщи президентът Румен Радев при показване на документа и стимулира нуждата от приемането ѝ с това България да се резервира като енергиен фактор. В речта си той вмъкна и пояснение за подписаното съглашение сред българската “Булгаргаз ” и турската “Боташ ”, наблягайки, че това е съглашение за достъп до газовата инфраструктура на Турция и за запазен потенциал, а не за покупка на газ. „ Обяснявам това за тези, които от мисълта за Путин не могат да видят България - тази обсесия взема изродени размери “, съобщи Радев.

Стратегията е разчетена при прогноза за увеличение на енергийното ползване на съвсем двойно поради отхвърли на бизнеса от газ и опазване на опциите за експорт. България е третият експортьор на ток в Европа, а поради се трансформира във вносител на електрическа енергия, както и Молдова. Брутното ползване варира сред 35 и 40 тераватчаса годишно, от които се изнасят 12 тераватчаса.

Въглища и декарбонизация

Следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов стартира диалози в Брюксел за процедурата, по която да бъде предоговорен ПВУ. Тази седмица от Европейска комисия дадоха да се разбере, че промени могат да се желаят единствено при “изключителни случаи ” и не за оттегляне от задачите на “Зеления преход ” и понижаване на въглеродните излъчвания. Стратегията планува поетапно затваряне на въглищните централи до 2030, 2035 и 2038 година, като в първите 10 години има стремително развиване на източници от възобновима сила. Земята на “Мини Марица изток ” ще се предлага за рекултивация, а може да се разположат и фотоволтаици.

Според енергийния министър до 2035 година България “почти реализира ” задачите за понижение на излъчванията, “с изключение на уговорката по ПВУ за 40% понижение на към 2025 година ” Изглежда, че служебното държавно управление ще се възползва от предизборните страхове на партиите, с цел да манкира пред Европейска комисия със затварянето на въглищните централи.

Фокус върху ВЕЦ-овете

ВЕЦ-овете са мощно застъпени в тактиката на президентския кабинет. Само по река Дунав са замислени две - при Никопол (840 MWh) и Силистра. Освен това се планува да завърши ремонтът на ПАВЕЦ “Чаира ”, която не работи поради тежка повреда, а рехабилитацията ѝ за 13.8 млн. евро се извършва още от австрийския консорциум ABB-Voith по контракт от 2017 година В тактиката е включен и брадясалият план за уголемение на ПАВЕЦ „ Чаира “, който датира от 2012 година и беше очакван и от държавното управление на “Продължаваме смяната ”. Целта беше да се усили съвсем три пъти потенциала за предпазване на сила посредством свързване на “Чаира ” с спомагателния низък изравнител „ Яденица “. От изказване на енергийния министър се разбра, че имало интерес от Израел за изследване за под земята ПАВЕЦ.

Емилия Милчева

Въпреки че попада в тактиката, Росен Христов не загатна обществено размразяването на плана за хидрокаскада “Горна Арда ”, разгласен по време на кабинета “Костов ” през 1998 година Предвиждаше се да бъдат издигнати три язовира, на всеки от които да има по един Водноелектрическа централа от 170 MWh. За рестарта упорстват кметове на Движение за права и свободи от Източните Родопи. Проектът е в мъртва точка от години, откакто в края на 2008 година австрийската компания ЕВН и “Алпине бау ” изкупиха дяловете на турския акционер “Джейлан холдинг ”, който банкрутира. Вероятно ще се търси нов вложител на мястото на австрийските компании.

Водород и още нещо

Проектът на енергийна тактика в идващите 30 години включва потребление на геотермална сила единствено за отопление, към 600 мегавата акумулатори за дейно потребление на възобновими източници, близо 2000 км рационализация на остарели и създаване на нови електропроводи, над 1000 зарядни станции и съпътстваща инфраструктура поради електрическата подвижност и продължение на стратегиите за саниране. Без да назове стойност, Росен Христов разгласи и “мащабна инвестиция в електролизери, които да обезпечат производството на водород, с цел да се понижи зависимостта от природен газ ”.

Увеличаване на потенциала на газовата връзка България-Гърция от 3 на 5 милиарда куб. метра посредством създаване на компресорна станция също е включено в тактиката.

Дали тези амбициозни проекти ще получат утвърждението на Народното събрание или депутатите ще решат, че е работа на постоянно държавно управление да приготви такава тактика? Решението за предоговаряне на ПВУ поради въглищните централи сподели, че избират да не се парят с горещи картофи.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР