Урсула фон дер Лайен иска да се сложи край на

...
Урсула фон дер Лайен иска да се сложи край на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: За да не може нечие вето да блокира пътя към ЕС


Урсула фон дер Лайен желае да се постави завършек на взимането на решения с единогласие в Европейски Съюз, в това число за банкет на нови страни в Общността. Така България, да вземем за пример, не би могла да блокира договарянията със Северна Македония.

Фон дер Лайен упорства за решения с квалифицирано болшинство, защото геополитическите събития, съгласно нея, изискват по-бързи реакции. Председателката на Еврокомисията съобщи това пред група публицисти в навечерието на Европейската среща на върха през тази седмица, на която държавните и държавни ръководители ще разискват въпроса за предоставяне на и Молдова.

Председателката на Еврокомисията сподели следното: „ Мое твърдо разбиране е, че във външната политика би трябвало фактически да преминем към решения с квалифицирано болшинство “. Според Фон дер Лайен взимането на решения с единогласие в областта на външната политика в това време е станало „ незащитимо “.

Да се промени методът за взимане на решения

Ако се промени методът на взимане на решения в Общността по основни въпроси, няма да е към този момент допустимо една страна да стопира друга по пътя към Европейски Съюз. В изявлението фон дер Лайен сподели, че чака 27-те страни членки на Общността да одобряват предлагането на Европейска комисия за предоставяне на статут на кандидатки на Украйна и Молдова.

Тъкмо по въпроса за банкет на нови страни в Европейски Съюз България сега е във фокуса на вниманието, заради налаганото от нея. Френското председателство на Европейски Съюз направи и свое предложение за решаването на този проблем. В България то още не е било разисквано от Народното събрание.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР