Службите отговориха на критиките за масово прилагане на незаконни бръмбари.

...
Службите отговориха на критиките за масово прилагане на незаконни бръмбари.
Коментари Харесай

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Службите дадоха отговор на рецензиите за всеобщо използване на противозаконни бръмбари. Ние желаеме СРС-та единствено за тежки умишлени закононарушения. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев по време на полемиката в Народното събрание за нелегално подслушване. Нямаме нерегламентирано СРС, безапелационен бе той. Ефективността от бръмбарите е към 20%.

Главният прокурор Сотир Цацаров на собствен ред също взе думата, макар нежеланието му да се изрича, както той единствено изясни.

В залата, съгласно него, се изнесли надълбоко погрешни данни. 80% от това, което се чу в тази зала бе с политическа багра, неудовлетворен е основният прокурор: " Пред Вас бе обрисувана една апокалиптична картина на всеобщо подслушване. " Законът е подобен, какъвто е, акцентира той. Бюрото за надзор на СРС можело да управлява единствено процедурите за използване на бръмбари. Ако съдът каже да се подслушва, прилагащите органи, би трябвало да го създадат, съобщи Цацаров.

Главният прокурор не е склонен и че държавното обвиняване мълчи. Той отбрани прокурорите и техните качества.

Не се подслушват публицисти, няма всеобщо подслушване на политици, магистрати, безапелационен бе Сотир Цацаров. ДАНС и ДАТО ползват закона, добави още той. Обвинител номер едно още веднъж повтори, че не е склонен с апокалиптичната картина за всеобщо подслушване в страната.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също се отбрани. За 2016 година родното ФБР е приложило бръмбари за 10 случая на тероризъм. Нямаме никакво подслушване на публицисти, безапелационен бе той. Бюрото на Бойко Рашков получавало оптималната информация, която са желали от ДАНС. Председателят на ДАТО Цветан Китов акцентира, че бръмбари се ползват единствено по отношение на закона.

Повод е разглеждането на годишния отчет на Бюрото за надзор върху СРС-та. Скандал избухна още през лятото, когато ръководителят му Бойко Рашков скочи на ДАНС и основна прокуратура с обвинявания за нерегламентирано използване на бръмбари върху политици и публицисти.

Преди десетина дни алените още веднъж повдигнаха въпроса.

На брифинг в Народното събрание Славчо Велков напомни думи на ръководителя на бюрото за надзор върху специфичните разследващи средства Бойко Рашков.

Днешната полемика стартира с изявления от страна на депутати от Българска социалистическа партия, както и на шефа на Бюрото за надзор над СРС-та Бойко Рашков. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР