Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разследва информация за евентуално

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разследва информация за евентуално
Коментари Харесай

Украйна разследва Петро Порошенко за държавна измяна

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) проверява информация за вероятно присъединяване на някогашния президент Петро Порошенко и някогашния шеф на Националната банка на Украйна (НБУ) Валерия Гонтарева в държавна измяна при закупуването на въглища в Донбас, предава БГНЕС. " В момента се ревизира съответната версия ", съобщи пред украинската осведомителна организация Иван Баканов, началник на организацията.

В началото на октомври СБУ разгласява записи на диалози с ръководителя на политическия съвет на украинската партия " Опозиционна платформа - За живот " Виктор Медведчук, които потвърждават виновността му за държавна измяна. Разговорите включват името и бащиното име на Порошенко и следват инспекции.

Ръководената от Порошенко партия " Европейска взаимност " съобщи, че някогашният държавен глава отхвърля обвиняванията.

Срещу Медведчук са формирани няколко наказателни каузи в Украйна. По-специално, той и Тарас Козак са упрекнати в държавна измяна и заграбване на национални запаси в Крим. Съдът в Киев сложи опозиционния водач под 24-часов домакински арест и му подреди да носи електронна гривна. По-късно му бе наложена мярка за процесуална насила под формата на персонални ангажименти; той би трябвало да се яви пред следовател в съда при първата си призовка и да не напуща територията на Украйна. На 8 октомври стана ясно, че Медведчук е обвинен и в държавна измяна и подкрепяне на тероризма. Началникът на СБУ Иван Баканов съобщи, че през 2014 година политикът е влезнал в сговор с висшето управление на Украйна, с цел да провежда доставки на въглища от територията на Донбас, която не се управлява от Киев. Съдът изпраща фигуранта под домакински арест до 7 декември. Прокуратурата показва неодобрение от това решение, желае арест и го апелира. Медведчук отхвърля съмненията против него, като ги свързва с политическо гонене. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР