Случващото се показва, че пазарната икономика е поставена под въпрос

...
Случващото се показва, че пазарната икономика е поставена под въпрос
Коментари Харесай

Любослав Костов: Българинът масово загуби реална покупателна способност

Случващото се демонстрира, че пазарната стопанска система е сложена под въпрос от позиция на ценообразуването на крайната цена. Това разяснява основният икономист на КНСБ Любослав Костов по Нова ТВ.

„ Идеята на регулаторните органи е да изсветлят цялото ценообразуване по веригата. Когато забележим каква е надценката - сами да преценим дали има далавера. Ако има такава, Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, БАБХ, Национална агенция за приходите и всички други би трябвало са си влязат в пълномощията ", е мнението му.

Според Костов инфлацията е била рекордно висока през цялата минала година. „ Малката потребителска кошница нарастна с 20-30%, обособени артикули минаха 50% ", посочи икономистът. И заключи: „ Българинът всеобщо загуби действителна покупателна дарба ".

Той уточни, че инфлацията не се „ помпа " от потреблението. „ Ако някой ви каже да не купувате самун или сирене, тъй като по този начин помпате инфлацията - това не е правилно. Инфлацията е резултат от далавера, от това, че нямаме кабинет, от закъснели дейности и от външни фактори ", изясни Костов.

По думите му изрично на доста места има далавера. „ За първите пет дни инспекции - в над 90% от тестваните търговски обекти се оказва, че е налице далавера. Следващите седмици чакам още по-интересни данни и инфлацията да стартира да понижава ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР