Случвали ли ви се да се събуждате рязко посред нощ,

...
Случвали ли ви се да се събуждате рязко посред нощ,
Коментари Харесай

Случвали ли ви се да се събуждате рязко посред нощ? Ето защо

Случвали ли ви се да се събуждате внезапно измежду нощ, да скачате уплашено от леглото, тъй като ви се коства, че падате в пропаст. Усещате нещо като разтърсване и не разбирате какво се случва. Ако това ви наподобява познато, не се тревожете, вие просто сте изпитвали това, което учените назовават хипнагогия.

Хипнагогията и чувството за рухване, когато заспиваме, съзнанието ни напуща тялото, а мозъкът ни превключва от режим " работа " към режим " сън ". През този преход от будно положение към сън, усещаме нервни придвижвания, все едно нещо внезапно ни е стреснало и скачаме ненадейно. Свързани са с трептене, а от време на време и с хълцане. По време на това положение имаме усещаме, че падаме в съня си. Каква е повода за това чувство Все още не е ясно какво тъкмо води до това чувство, само че съгласно учените има някои съществени аргументи:

- физическа интензивност: в случай че вършиме физически извършения преди лягане, сигурно вероятността да изпитвате сходни нервни конвулсии се увеличава;

- стрес и безпокойствие: в случай че си лягате, само че се безпокоите мощно за нещо, мозъкът ви продължава да работи и изпраща сигнал за заплаха, даже и откакто тялото заспи;

- кофеин и други стимуланти, бодърствуване.

Съществува друга много любопитна доктрина за повода на тези конвулсии. Според учени от Университета в Колорадо има огромна връзка сред рухването и човешката еволюция. Те считат, че мозъкът ни реагира по този начин, тъй като преди хиляди години, нашите предшественици са спели на високо. По този метод мозъкът ни предизвестява да не паднем. Нервните придвижвания не постоянно ни разсънват

Интензивността на нервните придвижвания е много друга. Не постоянно се разсънваме в суматоха и скачаме внезапно. Понякога тези придвижвания са меки и не приключват съня ни. Ако не спим сами, сътрудникът ни може да забележи придвижването ни като ритване или хвърляне на ръце.

В други случаи мускулните контракции освен ни разсънват, само че водят до положение сходно на потрес за няколко секунди. На някои хора даже им се коства, че все едно някой ги бута от леглото. Това чувство се ускорява, в случай че сънуваме, че падаме от постройка или друго високо място. Кога да посетим доктор Добрата вест е, че това не е психическо разстройство, нито предизвиква съществени проблеми. Дори не е огромен проблем, написа actualno.com.

Според изследвания сред 60-70% от хората страдат от сходни нощни конвулсии без значение от възраст и пол. Не е належащо да ходите на доктор, в случай че това ви се случва. Ако, обаче постоянно страдате от тези нервни конвулсии, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре отидете на доктор. Не е належащо да ходите на доктор, в случай че това ви се случва. Ако, обаче постоянно страдате от тези нервни конвулсии, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре отидете на доктор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР