Случи се това, което премиерът Кирил Петков дълго очакваше -

...
Случи се това, което премиерът Кирил Петков дълго очакваше -
Коментари Харесай

Исторически момент: Парламентът свали ветото на Северна Македония -

Случи се това, което министър председателят Кирил Петков дълго очакваше - Народното събрание публично сподели " да " на свалянето на българското несъгласие за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Северна Македония.

След съвсем петчасовата полемика, от 228 дали своят вот народни представители " за " бяха 170, " срещу " - 37, a 21 депутати гласоподаваха " въздържал се " за проекторешението на " Демократична България "  за приемане на така наречен френско предложение.

Бяха разисквани три проекторешения за рухване на ветото - от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Демократична България. Предложението на Движение за права и свободи беше Народно събрание да одобри предлагането на френското председателство на Европейски Съюз и задължава Министерски съвет на извърши решението на Народното събрание. ГЕРБ упорстваха Скопие да впише българите освен в преамбюла на македонската конституция, само че и във всички разпореждания, в които са упоменати други нации, както и България да не признава съществуването на така наречен " македонски език ". В проекторешението на Демократична България са заложени всички тези претенции, потребността от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от контракта в преговорната рамка.

Днес водачът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова акцентира, че точно те, като същински евроатлантици, са прокопали пътя към добросъседство със Северна Македония с подписването на Договора за другарство. Тя напомни, че на 22 юни ГЕРБ са внесли план за решение за утвърждение на преговорната рамка, с цел да са сигурни, че България няма да изпусне този исторически миг да отбрани националните си интереси.

" Борисов и нашето държавно управление стартира този развой по консолидиране на Северна Македония в Европейски Съюз. И Борисов, и ГЕРБ ще приключим този развой в 47-ото Народно заседание.  Ще се радваме да приемем план на решение, който събира дружно всички проевропейски и проатлантически сили в Народно събрание. Не бих желала напълно да си приписваме заслугите или авторството - вие знаете, че беше по този начин ", разгласи Атанасова. 

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че   Той е на мнение, че всичките цели и условия на България към Македония се извършват с това предложение от страна на френското председателство.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов разгласи, че Българска социалистическа партия няма да поддържат нито едно от предложенията , в това число и това на Демократична България. Според него Народно събрание няма съображение да пристъпва към сходни дейности, когато отсрещната страна не го прави. Михайлова прикани всички депутати да гласоподават по съвет и че в клетвата на всеки е записано, че ще работи в ползите на страната.

Лидерът на групата на " ИТН " Тошко Йорданов съобщи, че даже да гласоподават " за ", депутатите няма да имат национално единодушие и социална поддръжка за дейностите си. 

" Вчера Макрон в прав текст съобщи: " Ние упражнихме огромен напън върху България през последните месеци "  както и: " Искам да поздравя премиера Петков - той направи всичко. " Това потвърждава нашите изказвания, че Кирил Петков е работил против България ", сподели той и напълно предстоящо разгласи, че подкрепилите приемането на френското предложение ще са " национални предатели ". 

Тошко Йорданов съобщи, че " всяка маймуна помни 3 минути ". Той съобщи, че предложението на президента Радев на КСНС за включването на българите конституцията на Македония бе подкрепено единствено от Има Такъв Народ. 

Бившият външен министър Екатерина Захариева съобщи, че от ГЕРБ ще поддържат и трите проекторешения.

Малко след изявлението ѝ Тошко Йорданов изиска 30-минутна отмора от името на парламентарната си група, зам.-председателят на Народно събрание ген. Атанасов обяви 10 минути отмора. След това и " Възраждане " желаеха отмора. Депутатите почиваха още 10 минути, след което съвещанието беше възобновено.

Зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин (БСП) изтъкна, че Кирил Петков е министър председател в оставка и като подобен не е редно да получава мандат да разгласи приемането на така наречен френско предложение пред Европейския съвет.

Приемането на проекторешението дава на премиера в оставка Кирил Петков мандат да разгласи пред Европейския съвет събаряне на ветото за Македония. България е единствената страна членка, която блокира с ветото си започването на договаряния за присъединение на РСМ, в пакет с която върви и Албания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР