Случаят около фалшивата новина, според която българският премиер Бойко Борисов

...
Случаят около фалшивата новина, според която българският премиер Бойко Борисов
Коментари Харесай

Преди острова: Три фалшиви новини, които не успяха да изкарат Борисов от релси

Случаят към подправената вест, съгласно която българският министър председател Бойко Борисов си е купил гръцки остров, повдигна доста въпроси. Единият от тях е, за какво министър председателят реагира на една явно подправена вест, без източник и създател. Може би случката щеше да остане незабелязана, в случай че министър председателят не беше излял гнева си от анонимната обява, а като резултат се стигна до събаряне на едно от най-гледаните излъчвания на Нова тв. Последва следващото непоискано пояснение от Борисов за това по какъв начин той няма нищо общо с цензурата и автоцензурата в медиите, а от там и следващата реакция на Нова тв с позиция. В същото време, не по-малко скандални изказвания не предизвикаха у премиера подобен яд, написа уеб сайтът офнюз.бг. Ето три от тях:

№1: "Двете каки " и къщата на държанка в Испания
Записите на диалози сред висши магистрати - Владимира Янева, някогашен ръководител на Софийския градски съд (СГС) и Румяна Ченалова, някогашен арбитър в същия съд, бяха омаловажени от премиера, който ги дефинира като диалог сред "две каки ". Записите бяха регулярно пускани от уеб страницата "Биволъ ", а в един от тях се приказва за това, че Борисов купил вила на своя държанка в Барселона за баснословната сума от 1.5 млн. евро.
... ся, има една, на която ѝ купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя върви в „ Шервиньо “, забраих ѝ името по какъв начин се споделяше, която беше на един негов доста непосредствен другар от „ Котараците “ жена. Как се споделяше не мога да се сетя сега. Както и да е. Тя му беше протокол, изяснява Владимира Янева. Съдийката демонстрира даже доста добра информираност за персоналния живот на Борисов, като изяснява, че към втората си държанка Борисов нямал изключително отношение и тя му била "като за едното блъскане ". Последвалата реакция на Борисов пристигна повече от месец след публикуването на записите: "Ако ми намерят къща в Барселона - да я вземат ", сподели сбито министър председателят. Изобщо цялата спекулация беше неглижирана от Борисов, по този начин както неглижирана остана и случката със записите с шефа на митниците Ваньо Танов, от които ставаше ясно, че министър председателят упорства за преустановяване на инспекция в хранилища на предприемача Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата. По-късно от прокуратурата прекратиха следствието по случая, а формалните изводи от експертизите демонстрираха, че записите са манипулирани.

№2: 50 млн. $ за българския министър председател
За разлика от неоткриваемата гръцка вест за острова на Борисов, до през днешния ден може да бъде прочетена публикацията $50 млн для болгарского премьера (50 млн. $ за българския министър председател, бел. ред.). Материалът е на онлайн изданието "Московский Монитор " и е с дата 26 септември 2016 година. Въпреки че е публикувана от непопуполярен уебсайт и е препечатана от няколко съветски медии, публикацията въпреки всичко не е анонимна, за разлика от материала за острова, и под нея се е подписал Константин Седелников. В текста се изяснява, че Бойко Борисов е получил пари от шефовете на съветската ВТБ Банк, с цел да не се намесва държавното управление в разправиите за собствеността върху БТК – Виваком. Реакция от страна на премиера за тези изказвания няма и досега. Тогава няколко български издания дефинираха публикацията като офанзива против българския министър председател.

№3: Борисов и Пеевски "делят баницата "
Борисов не реагира и на изказванията в изявление на Цветан Василев пред "Капитал ", че той и Пеевски "делят баницата " и "дърпат конците " на огромните покупко-продажби. Вероятно единственият път, когато Борисов е реагирал на изявления на някогашния притежател на КТБ, е след изказванията на Василев, че двамата са се срещали в Банкя. Тогава банкерът молил Борисов за помощ, с цел да бъде предотвратена вървящата по това време офанзива против банката му. Само два дни по-късно Бойко Борисов удостовери за срещата. "И няма да ми повярвате, само че се кълна, че той пристигна да ми се извини за това, което са ми предизвикали тази година, сподели той пред публицисти ", като се прекръсти. До момента няма реакция на премиера и от последното изявление на Василев, в което ексбанкерът декларира, че Борисов няма да излезе цялостен от "мъртвата хватка на Пеевски ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР