Случай на съвсем ново заболяване е бил установен от психолога

...
Случай на съвсем ново заболяване е бил установен от психолога
Коментари Харесай

Открито е ново заболяване, заличаващо всички спомени

Случай на напълно ново заболяване е бил открит от психолога Адам Земан от Университета в Ексетър. При това разстройство човек може да загуби всичките си мемоари.

Болестта е наречена афантазия и е обект на проучване от експерти по когнитивна логика на психиката. Вече са разказани първите признаци на болестта, като се преглежда единственият прочут досега случай – този на 25-годишния Том Ебейр от Онтарио.

Още на 21 години Том схваща, че по-трудно от другите може да си показва и фантазира разнообразни събития. С придвижване на времето неговото така наречен вътрешно зрение се влошавало, поради което младежът изпаднал в меланхолия.

Състоянието на Ебейр стига до там, че не успявал да си спомни нито едно минало събитие в облици. В съзнанието на младежа предишното се появявало единствено като факт, само че без съответна картина на това, което се е случило.

Специалистите предвиждат, че афантазията може да засегне безусловно всички сетива на болните и те да не си спомнят подиуми от четени книги, тип на предмети, източници на звуци или пък миризми.

 Неврони в Мозъка

Професор Земан е употребявал за образец и различен от своите клинични случаи. Той напомня за 39-годишния Нил Кенмуир, който още от дете е имал проблем с визуализирането на събития.

Затова и до през днешния ден Нил умишлено заобикаля книги с прекомерно дълги описания и детайлности, да вземем за пример на картини от пейзажа. За него сходна информация не съставлява никакъв интерес.

Въпреки че спомените на болните са наранени, за изненада на учените, сънищата им са ярки и цветни.

Смята се, че при болните от афантазия мрежовите връзки в мозъка им не работят дружно, с цел да основават база от мемоари посредством изображения.

В началото неналичието на тези импулси отслабва способността за визуализацията, само че с напредъка на заболяването, връзките се прекъсват изцяло и човек не съумява да си спомни нищо в съответна картина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР