Случаите на рак при хора под 50 години са се увеличили с близо 80 процента през последните три десетилетия

...
Има почти 80 процента увеличение на диагнозите рак сред лица
Коментари Харесай

Има почти 80 процента увеличение на диагнозите рак сред лица на възраст под 50 години през последните три десетилетия, разкри ново проучване.< /p>

Проучването, публикувано в списание BMJ Oncology в сряда, разкрива тревожното нарастване на ранните случаи на рак, подчертавайки необходимостта от по-нататъшно изследване и превантивни мерки.

Той обхваща данни от 204 държави, обхващащи 29 вида рак, и се задълбочава в нови случаи, смъртни случаи, последици за здравето и допринасящи рискови фактори за хората на възраст от 14 до 49 години, като измерва промените между 1990 г. и 2019 г.

Между 1990 г. и 2019 г. глобалната честота на рак с ранно начало се покачи от 1,82 милиона случая до зашеметяващите 3,26 милиона. Смъртността при възрастни на 40, 30 или по-млади се е увеличила с 27 процента, което води до повече от един милион пациенти под 50 години, които умират от рак всяка година.

„Това, което знаем досега, е, че числата се дължат на увеличаване на [световното] население, скрининг и технология, но също така и на фактори, свързани с начина на живот – тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, липса на упражнения и липса на пресни плодове и зеленчуци“, каза Сайед Али, онколог в болница „Свети Йоан ъф Бог Субиако“ в Пърт, пред Al Jazeera.

Али обясни, че справянето с факторите, свързани с начина на живот, е жизненоважно за справяне с нарастването на случаите на рак в световен мащаб, особено сред младите хора.

Начинът на живот е основен рисков фактор

Разкриването на точните причини зад този скок остава сложно предизвикателство за експертите.

Смята се, че фактори като лоши хранителни навици, консумация на тютюн и алкохол, липса на физическа активност и затлъстяване допринасят за тази обезпокоителна тенденция.

Данните показват, че диети с високо съдържание на червено месо и сол, ниско съдържание на плодове и млечни продукти, заедно с тютюнопушенето и употребата на алкохол, са основните рискови фактори за най-честите видове рак сред хората под 50 години.


Физическото бездействие, наднорменото тегло и високата кръвна захар също допринасят за модела.

„От 1990 г. насам заболеваемостта и смъртните случаи от ракови заболявания с ранно начало са се увеличили значително в световен мащаб“, се казва в доклада.

„Насърчаването на здравословен начин на живот, включително здравословна диета, ограничаване на консумацията на тютюн и алкохол и подходяща дейност на открито, може да намали тежестта на ранното начало на рака.“

Видове ракови заболявания

Ракът на гърдата представлява най-големият брой случаи и свързаните с тях смъртни случаи, съответно с 13,7 и 3,5 случая на 100 000 от световното население.

Ракът на трахеята и ракът на простатата отбелязват най-бързо нарастване при случаите с ранно начало, с изчислени годишни процентни промени съответно от 2,28 процента и 2,23 процента.

За разлика от тях случаите на рак на черния дроб с ранно начало намаляват с приблизително 2,88 процента годишно.

През 2019 г. общо 1,06 милиона души под 50 години са загубили живота си от рак, което представлява 27% увеличение от статистиката от 1990 г.

Освен рака на гърдата, ракът на трахеята, белия дроб, стомаха и червата е сред най-смъртоносните.

Забележително е, че най-рязкото нарастване на смъртните случаи се наблюдава при лица с рак на бъбреците или яйчниците.

Регионално, базирано на дохода разпределение

Регионите, най-засегнати от ракови заболявания с ранно начало през 2019 г., включват Северна Америка, Океания и Западна Европа.

Въпреки това, страните с ниски и средни доходи не бяха имунизирани срещу тази тенденция, като най-високите нива на смъртност сред хората под 50 години се наблюдаваха в Океания, Източна Европа и Централна Азия.

Особено в нациите с ниски и средни доходи ракът с ранно начало има по-сериозен ефект върху жените по отношение на влошаване на здравето и смъртност.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР