Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050

...
Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050
Коментари Харесай

Болните от рак скачат със 77% до 2050 г.

Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050 година съгласно Световната здравна организация. Най-често срещаният рак при дамите е този на гърдата, а при мъжете - на белите дробове. България е на 68 място от 191 страни по брой онкоболни.
Безплатни прегледи във връзка Световния ден на рака, който беше в неделя, стартират от понеделник в редица лечебни заведения в страната.
" Скрининговите стратегии са извънредно значими за ранна диагностика на онкологичните болести ", разяснява по този мотив пред Нова нюз доцент доктор Веселин Попов, завеждащ Клиниката по лъчелечение към университетската болница ”Св. Георги " в Пловдив.
Той акцентира, че множеството от тях са безвъзмездни, в това число мамографията при дами над 40-годишна възраст и проучване на PSA при мъже над 50. Д-р Попов предлага и имунизацията против човешки папиломавирус (HPV).
По думите на доктор Попов отчетът на СЗО е доста обезпокоителен, защото демонстрира, че в случай че през 2012 година е имало към 14 милиона нови случая, то през 2020-а те нарастват до 20 милиона. Доцентът сподели, че упованията са до 2030 година броят им да се увеличи до 21 милиона. “Това е нарастване от близо 50% единствено за 18 години ”, добави той.
Лекарят сподели още, че в клиниката, която завежда, има пациенти на разнообразни възрасти. Той уточни, че факторите, които обусляват появяването на карцином, са затлъстяване, стрес, понижена физическа интензивност, приложимост на алкохол и цигари, както и нечистият въздух. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР