Словенците избират днес президент на втори тур, а проучванията показват,

...
Словенците избират днес президент на втори тур, а проучванията показват,
Коментари Харесай

Ще стане ли адвокатка на Мелания Тръмп президент? В Словения гласуват на балотаж

Словенците избират през днешния ден президент на втори тур, а изследванията демонстрират, че за първи път страната ще има жена за държавен глава - адвокатка, обвързвана с някогашната първа дама Мелания Тръмп. Наташа Пирц Мусар, която е подкрепена от лявоцентристкото държавно управление, се изправи на балотаж против някогашният външен министър Анже Логар, подсилен от дясноцентристката Словенска демократическа партия на предходния министър председател Янез Янша.
Прочетете още
Пирц Мусар беше наета да пази ползите на родената в Словения брачна половинка на Доналд Тръмп по време на президентския му мандат и тогава спря редица компании да употребяват името на Мелания за реклама на свои артикули.

Проучванията сочат, че адвокатката на Мелания Тръмп ще завоюва малко над 50% от гласовете, а противникът ѝ Логар се чака да получи сред 44 и 49 на 100.

В предизборната си акция Наташа Пирц Мусар, която е отпред от десетилетие на организацията за отбрана на данните в Словения, съобщи, че успеха ѝ ще я трансформира в " гласът на дамите " в Словения и в чужбина.

На първия тур Анже Логар излезе първи, а останалата част от гласовете беше разграничена сред Наташа Пирц Мусар и други претенденти.

Анализатори предвиждат, че ниска изборна интензивност би била в интерес на Логар, като упованията са към половината от гласоподавателите да отидат до урните.

Гласуването продължава до 19:00 часа локално време и още същият ден се чакат частични резултати.

Вторият петгодишен мандат на сегашния президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира още веднъж.

Президентът на Словения има значително представителна функционалност. Той е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни чиновници, включително шефа на централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на президента би трябвало обаче да бъдат доказани от Народното събрание.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР