Словенският премиер Роберт Голоб обяви решението си вчера в профила

...
Словенският премиер Роберт Голоб обяви решението си вчера в профила
Коментари Харесай

Словенското правителство обяви 14 август за ден на солидарност в страната

Словенският министър председател Роберт Голоб разгласи решението си през вчерашния ден в профила си в Инстаграм. Той уточни, че през последните дни са били направени доста оферти от жители на фона на пагубните наводнения. Едно от тях е било 14 август да бъде разгласен за почивен ден, с цел да могат всички да покажат на засегнатите от бедствието, че не са сами.

" Така че да, държавното управление реши 14 август да бъде ден на солидарността. Ден, в който цяла Словения ще сплоти сили и всеки от нас ще даде най-хубавото от себе си. Убеден съм, че Словения може да направи това ", сподели Голоб, представен от уеб страницата Словения тайм.

Тъй като 15 август е християнският празник Успение Богородично, на който в Словения се почива, словенците към този момент ще имат четири почивни дни дружно с уикенда.

Над 15 000 души са изразили готовността си да оказват помощ в онлайн приложението Floods 2023, което бе пуснато на 7 август. Те могат да оказват помощ с непринуден труд или да дават материали или машини.

Приложението демонстрира лист от услуги и материали, от които Службата за гражданска отбрана и помощ при бедствия се нуждае, с цел да помогне на засегнатите от наводнения региони. Най-голямо търсене сега има на услуги и материали за ремонт на здания, пътища и друга инфраструктура.

Усилията за подкрепяне на оправянето с последствията от наводненията в страната се управляват от Службата за гражданска отбрана, която разчита в огромна степен на доброволци.

Досега са изпратени към 25 000 доброволци пожарникари дружно със 787 транспортни средства, с цел да обезпечат нужното съоръжение за помощ при бедствия, сподели ръководителят на Асоциацията на словенските пожарникари Янко Церквеник пред организация СТА.

Наводненията, провокирани от изобилните превалявания, които започнаха на 4 август, бяха избрани от словенския министър председател като най-тежкото естествено злополучие от 30 години. Той сподели, че вредите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а доста хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си поради бурите и наводненията в страната през последните дни.

Вчера от словенската организация за околната среда оповестиха, че водите са почнали да спадат, само че някои региони към момента са отцепени.

Европейският съюз, НАТО и доста европейски страни започнаха да изпращат незабавна помощ към Словения.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през днешния ден е на посещаване в Словения, с цел да разиска по какъв метод Европейски Съюз ще помогне за възобновяване на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР