Словенският премиер Роберт Голоб и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел

...
Словенският премиер Роберт Голоб и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел
Коментари Харесай

Премиерите на Словения и Люксембург: Имаме нужда от Европа без огради

Словенският министър председател Роберт Голоб и министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел обявиха през днешния ден, че поддържат „ Европа без огради “ и са срещу построяването на огради по външните граници на Европейски Съюз, съобщи СТА.

Премиерите се срещнаха през днешния ден в замъка Бърдо в град Кран, Северозападна Словения, и разискаха съдействието сред двете страни , както и наболелите световни тематики.

Сред тематиките на диалога им беше миграцията в Европа и потребността от „ взаимни решения на европейско ниво “.

„ Ключово е Европа, като едно цяло, да се оправи с този въпрос и първите стъпки към този момент бяха подхванати. Става въпрос за сложен проблем, който сигурно ще бъде в дневния ред на всички съвещания на водачите на Европейски Съюз тази година “, сподели Голоб, представен от 24ур.

Той добави, че би трябвало да се работи повече върху интеграцията на мигрантите , върху съдействието с директните страни, както и върху отворения разговор с държави-източници на миграция.

Бетел съобщи, че градежът на огради по границите никога не е решение, макар че някои страни и техните водачи приказват за подобен вид.
„ Съгласни сме, че е необходим контрол, че имаме потребност от общи правила, само че не би трябвало да трансформираме Европа в цитадела “, сподели той.

Премиерите разискаха и обстановката в Украйна, наблягайки, че е значимо каналите за договаряния да останат отворени.

„ Нужна е подготвеност и от двете страни за това, а основната отговорност е постоянно на страната на агресора, агресорът е този, който би трябвало да направи първата крачка “, сподели Голоб.

Бетел съобщи, че войната в Украйна е неоправдана и безсмислена и става въпрос за война на Путин против Европа, Запада и техните полезности, макар че съгласно него никой не е желал война против Русия.

Премиерът на Люксембург през днешния ден ще се срещне и с президента на Словения Наташа Пирц Мусар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР