Словенецът Анте Шимунджа е новият треньор на Лудогорец. Роденият в

...
Словенецът Анте Шимунджа е новият треньор на Лудогорец. Роденият в
Коментари Харесай

Словенецът Анте Шимунджа пое Лудогорец

Словенецът Анте Шимунджа е новият треньор на Лудогорец. Роденият в Марибор 50-годишен експерт остави отлични усещания с работата си във ФК Марибор и ФК Мура, поради което получи покана да поеме десеткратния първенец на България. Шимунджа реализира впечатляващи резултати в шампионата на Словения, поради което бе предпочетен от управлението на десеткратния първенец пред други експерти от България и чужбина.
Шимунджа идва в България с екип. Словенецът Дамян Ошлай ще бъде негов помощник, а хърватинът Лука Башич ще дава отговор за кондиционната подготовка. Тримата ще бъдат показани пред медиите на конференция на 9 януари, която ще се организира в " Рослин Димят Хотел " във Варна. Неофициалният дебют на Шимунджа отпред на Лудогорец ще бъде на лагера в Турция, където " орлите " ще изиграят контролни мачове с Ягелония, Волфсбергер, Висла Плоцк, Динамо Киев и Динамо Тбилиси.

Анте Шимунджа стартира футболната си кариера като нападател в Марибор. Впоследствие играе за редица клубове, в това число японския Брумел, белгийския Ла Лувиер, швейцарския Йънг Бойс и шведския Малмьо. Има мачове за младежкия и мъжкия народен тим на Словения.

През 2008 година Шимунджа е назначен за помощник в Марибор, където остава три години. Впоследствие е старши треньор на австрийския ГАК, Алуминий и два пъти на Мура 05. През 2013 година поема Марибор и води тима в групите на Лига Европа, където го класира на 1/16 край в конкуренция с Рубин Казан, Зулте Варгем и Уигън Атлетик. В елиминационната фаза отпада от Севиля след 2:2 и 1:2. Същия сезон Шимунджа прави Марибор първенец и в идващото издание на евротурнирите го класира за груповата фаза на Шампионската лига след триумфи в квалификациите над Зрински (Мостар), Макаби (Тел Авив) и Селтик. В групата воденият от словенския експерт отбор взема 3 точки от Челси, Шалке 04 и Спортинг (Лисабон).

През сезон 2014/2015 година Анте Шимунджа става за повторно първенец с Марибор, след което напуща, с цел да поеме Мура през 2017 година С отбора от Мурска Собода печели Купата на Словения през 2020 година, а идващия сезон става първенец. Именно Лудогорец в профил Мура, воден от Анте Шимунджа, във втория прелиминарен кръг на Шампионската лига през юли 2021 година След това обаче словенският тим се класира за груповата фаза на Лигата на конференциите, където записа впечатляваща победа над Тотнъм с 2:1.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР