Словашкият транспортен орган издаде сертификат на AirCar след успешното завършване

...
Словашкият транспортен орган издаде сертификат на AirCar след успешното завършване
Коментари Харесай

Летяща кола получи официална сертификация за летателна годност

Словашкият транспортен орган издаде документ на AirCar след сполучливото довеждане докрай на 70 часа строги летателни тествания. Те са съвместими със стандартите на Европейската организация за авиационна сигурност (), разбираме от Engineering & Technology.
Извършени са над 200 излитания и кацания
Предизвикателните летателни проби включват цялостния набор от летателни и експлоатационни маневри. Демонстрират впечатляваща статична и динамична непоклатимост в режим на работа. Процедурите за политане и кацане са изпълнени и без да е належащо водачът да допира органите за ръководство на транспортното средство.
Екип от осем квалифицирани експерти стои зад плана, за който са били нужни над 100 000 човекочаса
Те са съумели да трансфорат плановите чертежи в математически модели посредством калкулации с CFD анализ; направили са проби в аеродинамичен тунел. Направили са първообраз в мащаб 1:1, задвижван от електрически мотор с мощ 15 kW. След това 1000-килограмов двуместен първообраз, задвижван от 1,6-литров мотор на BMW. Той е този, който е в основната роля при решаващия стадий на узаконяване.

Сертифицирането на AirCar отваря вратата за всеобщо произвеждане на доста ефикасни летящи коли. То е публично и дефинитивно удостоверение на способността ни да променим вечно пътуването на междинни дистанции.
Стефан Клайн, откривател и изпитателен водач на Air Car Антон Заяк, съосновател на плана, съобщи:
Преди 50 години автомобилът беше въплъщение на свободата. AirCar уголемява тези граници, като ни придвижва в идващото измерение; там, където пътят среща небето.
Рене Молнар, шеф на отдел „Гражданска авиация“ (Транспортна администрация на Словакия), съобщи:
Транспортният орган деликатно наблюдаваше всички стадии от създаването на неповторимия AirCar – от самото му начало през 2017 година Безопасността на превоза е наш най-голям приоритет. AirCar съчетава върхови нововъведения с ограничения за сигурност – в сходство със стандартите на EASA. Той дефинира нова категория, бивайки по едно и също време състезателен автомобил и благонадежден аероплан. Сертифицирането му беше по едно и също време предизвикателна и завладяваща задача.
В речта си след първия междуградски полет на AirCar предходната година, доктор Бранко Сарх, старши механически помощник в Boeing, отбелязва:
Автоматизираният преход от пътно транспортно средство във въздушно транспортно средство и назад, разгъването/прибирането на крилата и опашката, е освен резултат от пионерски възторг, реформаторски дух и храброст. Той е резултат от отлични инженерни и професионални знания.

Въпросният полет е 35-минутен и е сред летищата в Нитра и Братислава, Словакия.

Klein Vision, компанията, която е част от плана, към този момент е приключила тестванията на нов мощен, лек и ефикасен авиационен мотор „ADEPT“. Завършила е чертежите и техническите калкулации на иден модел с монококова конструкция. Той ще разполага с пропелер с променлива стъпка и се чака да развива скорост от над 300 км/ч, с пробег от 1000 км.
Ричард Шулц, създател на ADEPT Airmotive, съобщи:
ADEPT Airmotive се гордее, че нашите екологични мотори са определени да задвижват този трогателен и новаторски план.

Очаква се новият сериен модел AirCar да бъде сертифициран през идващите 12 месеца.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР