Словакия гласува на избори, заплашвайки единството на Запада относно Украйна

...
Словашките гласоподаватели ще гласуват в събота в напрегнати предсрочни избори,
Коментари Харесай

Словашките гласоподаватели ще гласуват в събота в напрегнати предсрочни избори, смятани за ключови за фокуса на външната политика на страната и подкрепата за Украйна за следващите години.

Избирателните секции в страните-членки на ЕС и НАТО с 5,4 милиона души ще отворят в 05:00 GMT и ще затворят в 20:00 GMT, като скоро след това се очакват екзитполове и окончателните резултати в неделя сутринта.

Две партии се представиха еднакво добре в окончателните проучвания на общественото мнение - лявата Smer-SD на популисткия бивш премиер Робърт Фицо и центристката Прогресивна Словакия на заместник-председателя на Европейския парламент Михал Симечка.

И двете партии получиха около 20 процента подкрепа, което означава вероятният победител в изборите ще се нуждае от помощ от по-малки партии, за да формира коалиция с мнозинство в 150-местния парламент.

Новото правителство ще замени колебливата дясноцентристка коалиция, която е на власт от 2020 г. насам, при която през периода бяха инсталирани три кабинета.

В разгорещената предизборна кампания, включваща няколко сбивания между кандидати, Робърт Фицо се прицели в ЕС и НАТО, както и в LGBTQ+ малцинството.

Той също така отхвърли предоставянето на каквато и да е допълнителна военна помощ на Украйна, която се бори с руска инвазия от февруари 2022 г.

Симецка обеща да отърве Словакия от „миналото“ във връзка с трите мандата на Фицо като министър-председател през 2006-2010 г. и 2012-2018 г. и призовава словаците да „изберат бъдещето“.

„Смятам, че тези избори решават за бъдещата ориентация на страната ни във външната политика, отбраната и политиката за сигурност, но също и за... бъдещето на демокрацията“, каза независимият политически анализатор Григорий Месезников пред АФП.

' Метод на елиминиране'

Кампанията беше белязана от дезинформация, засягаща половината нация, според анализи.

Дори по време на двудневния мораториум на кампанията преди гласуването Симечка беше насочена към дълбоко фалшиво видео.

Седнала на пейка в парка в центъра на Братислава с приятел, един избирател, Сона Ханкина, каза, че ще подкрепи Прогресивна Словакия, след като използва „метод на елиминиране“ – поради липса на по-добър вариант.

„Залозите са високо, но е очевидно, че нищо наистина няма да се промени", каза младата жена пред АФП.

"Ако нямах малка дъщеря, дори нямаше да живея в тази страна. Така че основно заради нея съм ще отида до урните."

Словашкият президент Зузана Чапутова каза пред АФП, че ще избере победителя в изборите, за да състави следващия кабинет.

Изборът от коалиционни партньори е доста широк, като се очаква 11 партии да спечелят места в парламента.< h2>„Повече или по-малко равни“

Фико вероятно ще ухажва отделението на Smer-SD Hlas-SD, водено от бившия заместник-председател на Smer-SD Питър Пелегрини.

Пелегрини замени Фико като премиер през 2018 г., след като Фико трябваше да се оттегли на фона на национални протести след убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница.

Куциак разкри връзките между италианската мафия и правителството на Фико в последната си статия, публикувана посмъртно.

Също така отхвърляйки помощта за Украйна, Другите потенциални партньори на Фицо са новосформираната крайнодясна Република и Словашката национална партия (SNS), с които той вече беше управлявал два пъти.

Прогресивна Словакия на свой ред ще гледа към партиите от отиващата си дясноцентристка коалиция - - Свобода и солидарност, OLaNO, Ние сме семейство и за хората.

„Днес позициите на двете групировки, националпопулистки и продемократични, са повече или по-малко равни по отношение на подкрепата на тези партии“, каза Месезников.< p>"Но предимството на антисистемните сили е, че те са по-малко фрагментирани и... по-консолидирани."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР