Словашки бизнесмен, обвинен за убийството на разследващия журналист Ян Куцияк

...
Словашки бизнесмен, обвинен за убийството на разследващия журналист Ян Куцияк
Коментари Харесай

Вероятният поръчител на убийството на Ян Куцияк осъден на 19 г. затвор

Словашки предприемач, упрекнат за убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк през 2018 година по случай, който смъкна държавното управление, е наказан на 19 година затвор по настрана дело за подправяне на документи за кражба на пари от телевизия, осведоми " Ройтерс ".

Мариан Кочнер, авторитетна фигура в политическите и бизнес кръгове на Словакия, е приет за отговорен за това, че е предявил излъган иск за 69 милиона евро към словашката телевизия " Маркиза ".

Отделно Кочнер е съден, че е поръчал убийството на Куцияк, което докара до всеобщи митинги и оставката на премиера Роберт Фицо, който повече от 10 година господства в политиката на страната. Случаят докара и до избори, които ще се проведат тази събота.

" Маркиза " e благосъстоятелност на " Сентръл мидиа ентърпрайсиз " (Central European Media Enterprises или CME), която държи малките екрани в Централна и Източна Европа. Мажоритарният притежател на компанията е AT&T в Съединени американски щати.

Мариан Кочнер е наказан по случая с машинация дружно с Павол Руско, който заема поста министър на стопанската система от 2003 до 2005 година и беше началник и съсобственик на " Маркиза " от 1995 до 2000 година преди да бъде купена от CME.

Руско също е наказан на 19 година затвор.
Двамата могат да апелират решението.

Припомняме, 27-годишният публицист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити през февруари 2018 година в дома им, на 65 километра източно от столицата Братислава. Куцияк е подхванал журналистическо следствие, с цел да разкрие връзките сред доближени на премиера Роберт Фицо и италиански бизнесмени, свързани с мафията. Статията с разкритията му беше оповестена след гибелта му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР