Словакия разпусна специалния си държавен отдел за борба с корупцията

...
Словакия разпусна специалния си държавен отдел за борба с корупцията
Коментари Харесай

Напук на ЕС Словакия разпусна ключов отдел за борба с корупцията

Словакия разпусна специфичния си държавен отдел за битка с корупцията макар опасенията на Европейския съюз, оповестява " Ройтерс ".

Малко евентуално е обаче страната скоро да се изправи пред тежки финансови наказания, сходни на тези, които бяха за нарушавания на върховенството на закона.

Премахването на въпросното звено е част от по-широка смяна на Наказателния кодекс, за която министър председателят Роберт Фицо настоя и предизвестията на Европейски Съюз.

Критиците настояват, че Фицо поврежда демокрацията по същия метод, както го направи министър председателят Виктор Орбан в прилежаща Унгария, считана от мнозина за " ужасното дете " на Европейски Съюз след години на вражди с блока за демократични права и стандарти.

Европейската комисия замрази към 20 милиарда евро помощи за Унгария поради нарушение на демократичните правила.

Източници от Брюксел обаче не чакат скоро сходно наказване да бъде наложено и на Словакия.
 Евродепутати са разтревожени за върховенството на закона в Словакия
Евродепутати са разтревожени за върховенството на закона в Словакия

Страната може да загуби еврофондове като Унгария и Полша

" Би било прибързано да се подхващат огромни наказателни стъпки. В момента не гледаме на Словакия като на главен проблем във външните работи, що се отнася до оправянето с Украйна да вземем за пример ", съобщи посланик от Европейски Съюз, поискал анонимност.

към Украйна и гълъбова позиция към Русия. Първият обаче резервира сходни мнения за своята вътрешна публика, до момента в който вторият неведнъж блокира пакетите с европейска помощ за Киев и глобите против Москва.

Служител на Европейски Съюз разказа деликатен " акт на балансиране ", тъй че да се избегне отчуждаването на Фицо, само че в същото време се оцени заслужено демократичното здраве в Словакия - някогашна комунистическа страна с към 5,5 милиона души население.

" Трябва доста да се внимава с това. Има поучения от Унгария ", акцентира втори чиновник от централните институции на Европейски Съюз за Словакия, добавяйки, че Комисията би трябвало бързо да стартира дело за " нарушаване " поради отдела за битка с корупцията.

Според трети чиновник на Европейски Съюз това може да се случи през идващите седмици. Подобно дело може да стигне до висшия съд на Европейски Съюз и в последна сметка да докара до някои санкции.

Това обаче би лишило месеци и всички наказания, разпоредени в съответния случай, нормално биха били доста по-ниски от сумите, които Европейска комисия другояче може да удържи от общия бюджет на блока поради по-широки дефекти, както в тази ситуация с Унгария.
 Роберт Фицо поддържа Орбан за помощта за Украйна
Роберт Фицо поддържа Орбан за помощта за Украйна

Словакия няма да остави Унгария сама против всички
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР