Сливен. С възпоменателни митинги жителите на котленските села Филаретово и

...
Сливен. С възпоменателни митинги жителите на котленските села Филаретово и
Коментари Харесай

Сливен: С възпоменателни митинги бяха отбелязани 34 години от насилствената смяна на имената в Котленско

Сливен. С възпоменателни манифестации жителите на котленските села Филаретово и Ябланово означиха 34 години от мирните митинги в двете обитаеми места против насилствената промяна на имената и уважиха потърпевшите от така наречен възродителен развой. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Сливен . Във възпоменанията взе участие регионалният шеф на Сливен Чавдар Божурски.
„ Тук ни събраха събития, които не би трябвало да бъдат забравени, с цел да не се повторят в никакъв случай. Вероятно всеки от присъстващите си прави равносметка. Каква цена беше платена? Как се трансформираха хората? Моята равносметка е, че животът в този хубав, само че безпаричен край, не е станал по-лек. Но Вие, неговите поданици, запазихте моралните си полезности, пословичното си усърдие и продължихте да живеете като почтени български жители “, сподели в словото си регионалният шеф и изрази благодарност към локалното население за опазената етническа приемливост в района. Той уточни, че напъните на кмета на общината и екипа му да подобрят изискванията за живот са забележими. „ Въпреки това, ние сме наясно, че към момента сме в дълг към Вас “, съобщи регионалният шеф. „ Нека не забравяме урока, който Вие ни давате след претърпяното: че напред, в една посока, може да се върви не с ненавист, а с съгласие и почитание! Благодаря Ви за това “, сподели Чавдар Божурски.
Гости на възпоменателните манифестации бяха още регионалните шефове на областите Търговище и Разград Митко Стайков и Гюнай Хюсмен, кметът на община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Бургас Керим Аксен, зам.-председателят на Движение за права и свободи Янко Янков, народни представители. Бяха поднесени цветя пред паметните плочи на чешми във Филаретово и Ябланово.
В Ябланово възпоменанието стартира по традиция с писък на сирени. Митингът откри кметът на селото Велин Георгиев. Хасан Белбер, представител на репресираните, напомни пред присъстващите, че след митингите против така наречен възродителен развой 18 поданици на района са били изпратени в затвори, други 23 – в лагера в Белене, а Ибрахим Четин от Филаретово е платил с живота си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР