Сливен. Над 210 млн.лв. ще бъдат инвестирани в област Сливен

...
Сливен. Над 210 млн.лв. ще бъдат инвестирани в област Сливен
Коментари Харесай

Започва подготовката на проект за изграждане на четирилентов път между Ямбол и Сливен, стана ясно по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом”

Сливен. Над 210 млн.лв. ще бъдат вложени в област Сливен по планове за районно развиване. Над 112 млн.лв. ще се вложат за възстановяване на ВиК инфраструктурата в общините Сливен и Нова Загора. Средствата са по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Това стана ясно по време на цивилен разговор в Сливен на тематика районно развиване, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. Форумът е част от платформата за цивилен разговор " Европа в нашия дом ". В събитието участваха депутатът и регионален координатор на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева, националният представител от ГЕРБ Галя Захариева, регионалният шеф Чавдар Божурски, кметовете на общините Нова Загора, Котел и Твърдица, както и домакинът на събитието Стефан Радев – кмет на община Сливен.
„ В плана за доизграждане на пречиствателната станция за питейни води са включени водопроводите, които ще са нужни, с цел да действа оборудването. Министерството има подготвеност до 2020 година да размрази обекта, чието строителство е спряно преди години, да актуализира плана и да разпореди довършването му. В сливенския квартал „ Речица “ е планувано доизграждане и реорганизация на 41 км водопроводи, 26 км канализационна мрежа и на пречиствателната станция за отпадни води. В Нова Загора ще се реконструират 17,7 км от вътрешната водопроводна мрежа, 6,7 км канализационна мрежа и пречиствателната станция за отпадни води ”, заяви пред всички присъстващи районният министър.
Петя Аврамова разгласи, че поддържа концепцията на кмета на община Сливен за построяването на четирилентов път сред Ямбол и Сливен, където се планува отделяне на икономическа зона. Предстои да се разпореди прединвестиционното изследване за уширение на пътя, като първа стъпка от реализацията на плана. „ Това е план, който давам за образец в цялата страна, тъй като той води след себе си стопански напредък и развиване, а това е и концепцията за идващия програмен интервал. Поздравявам кмета на Сливен Стефан Радев и неговия екип, както и народните представители за напъните, които поставят този план да стане факт “, съобщи районният министър.
Министър Аврамова сподели още, че за възстановяване на републиканската пътна мрежа в региона от държавния бюджет в последните години са вложени към 21 млн. лева, с които са ремонтирани над 75 км. През тази година ще се ремонтират 12 км. от пътя Сливен - Ямбол, 15 км. от пътя Сливен – Нова Загора и 13 км. от пътя Биково - Кермен.
По Оперативна програма „ Региони в напредък “ в област Сливен ще бъдат вложени над 46 млн. лева, като средствата са по 18 плана. По програмата за енергийно възобновяване са подписани контракти със 64 жилищни здания, като 26 от тях към този момент са въведени в употреба. В момента се водят договаряния за продължение на програмата, сподели още районният министър.
От своя страна кметът Стефан Радев разгласи, че 30 млн.лв. се влагат в община Сливен по Оперативна програма “Регионално развитие”. Най – огромният план на стойност 14 млн.лв. е за „ Интегриран градски превоз “, който включва подмяната на рейсовете, възобновяване на спирките и базата на превозвача, създаване на автоматизирано таксуване и на системата за ръководство на превоза. Ще се слагат осведомителни табла на спирковите навеси и ще се изградят 10 км. велоалеи. В момента тече повсеместен ремонт на 4 детски заведения. По съставния елемент „ Градска среда “ към този момент е актуализирано поречието на река Асеновска, построени са зони за отдих, за спорт и детски площадки. Изцяло актуализирана е и визията на кв. „ Република “. По съставен елемент „ Социална инфраструктура “ се построяват нови центрове в кв. „ Клуцохор “. По „ Туристическа инфрасктруктура “ се работи по реорганизация на музеите в града. Има концепция за обезпечаване на достъп и социализиране на „ Калояновската гробница “. „ Без европейско финансиране няма опция да се обезпечат средства за всички тези действия. Благодарим и на държавното управление за средствата от държавния бюджет, които получихме за едни от най-големите ни обекти – кръстовището на „ Розова градина “, пробива на ул. „ Раковски “, асфалтирането на улици в дребните обитаеми места, както и за идната реорганизация на бул. „ Хаджи Димитър “. С помощта на страната правим ремонт на спортна зала „ Асеновец “. Започваме и асфалтиране на улици в града. Над 12 млн. лева сме получили целево от държавното управление за тези обекти “, сподели кметът Стефан Радев. Той добави, че екипът на администрацията работи настойчиво по правенето на планове, с цел да може да се реагира незабавно през новия програмен интервал.
Кметът на Сливен благодари и на министър Петя Аврамова за уговорката за създаване на четирилентов път сред Ямбол и Сливен, което ще подреди двата града до бързоразвиващите се стопански центрове в страната.
На срещата участваха над 200 жители и представители на организации, институции и бизнес от региона.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР