Сливането на университети сега не е на дневен ред -

...
Сливането на университети сега не е на дневен ред -
Коментари Харесай

Проф. Сашо Пенов: Часовете в прогимназията трябва да са по 40 минути

Сливането на университети в този момент не е на дневен ред - първо да обучим положителни експерти От позиция на техническата обезпеченост за образование в интернет среда проблеми няма Не може да се приказва за идни промени, а за надграждане на всички положителни хрумвания Когато минавам около учебно заведение, ми тръпне сърцето. Усещането за заедност в обществото се демонстрира точно в образованието Рейтинговата система има доста функционалности. Аз и сътрудниците ми в Юридическия факултет сме употребявали критериите ѝ в доста отчети
- Проф. Пенов, коя е задача №1 на служебния министър на образованието и науката?

-. Както споделих при представянето на екипа си, задача номер едно е обезпечаването на старта на образователната година. Затова би трябвало да се употребява целият административен потенциал на министерството и на структурите по места, с цел да се обезпечи естествена образователна среда при отчитане на рисковете, свързани с епидемиологичната конюнктура и общата обстановка на стопанската система в страната. Вече има насъбран опит, а и тази активност е нормална за екипа на министерството. Това разрешава на експертите да плануват разнообразни вероятни сюжети съгласно вероятната бъдеща фактическа обстановка. Трябва да сме готови за другите сюжети, с цел да имаме начертани разновидности на държание, а не да бъдем сюрпризирани.

- Готова ли е учебната система за началото на образователната година - има ли задоволително учители и материално обезпечена ли е?

- В динамичен развой сме. Едни хора се пенсионират, други напущат, трети влизат в системата. Заварих в развой на публично разискване разпоредба за образователната документи, която към този момент е призната и е в действие. Изтича срокът за разискване в портала за публични съвещания на разпоредба, обвързвана с трудовите хонорари. Наша задача е навреме да се обработят резултатите, наредбата да влезе в действие и хората да могат да си получат възнагражденията още в края на септември.

Осигурен е безплатният превоз за децата. В момента се събира информация за фактическото положение на здания, компютри, горива, с цел да може да се създадат анализите. Ще се срещна с началниците на районните ръководства на образованието още в края на месеца, с цел да може да се съгласуват дейностите през новата образователна година.

Дейностите по подготовката й са нормални. Държавната политика, която през последните години се прави в съгласие със обществените сътрудници, е ориентирана към провеждането на разнообразни национални стратегии. По тях е реализирано доста. Очевиден е стремежът на министерството през годините, на обществените сътрудници, без значение кой е заемал длъжността министър, да се сътвори добра материална база в учебните заведения. В този смисъл не може да се приказва за идни промени, а за надграждане на всички положителни хрумвания, с цел да се стигне до още по-добра просветителна система.

- Имате ли терзания по какъв начин ще се отопляват образователните заведения през зимата при предстоящите още по-високи цени на тока и парното?

- Това е грижа на цялата изпълнителна власт. Поискали сме информация и ще създадем разбор на горивата, които се употребяват в системата на учебното обучение. След разбора на данните ще се вземат управнически решения. Въпросът не е единствено до пари. Парични средства би могло да се възнамеряват, само че би трябвало да има и гориво. Това е значимо за учебните заведения. Трябва да се обезпечат естествени здравословни условия.

- А опасения, че нова вълна от Коронавирус може да върне децата още веднъж у дома?

- От позиция на техническата обезпеченост за образование в интернет среда проблеми няма. Заради претърпяното към този момент 2 години учителите и учениците също би трябвало да са готови. Имаме оперативна работна група в непрекъснат контакт с министъра на опазването на здравето. При вероятно връщане на децата у дома обаче навлизаме в по-усложнени правни отношения, както бих споделил като правист.

Когато децата са по домовете си, се включват и уговорките на фамилията. Дано да не стигаме до такава степен. Дано ориста да ни пощади да не затваряме цели учебни заведения. Тук е водеща експертизата на Министерството на здравеопазването. Вече показах при представянето на екипа, че ще се придържаме към обезпечаване на оптимално присъствено образование, при полагане на грижа за здравето на децата и учителите.

- Как си обяснявате мощния отпор против предлаганите от МОН промени в образователното време и стратегиите, както и търсенето на отговорност за неверните формули на изпита по математика в 10-и клас в този момент, откакто пробата да вземем за пример се организира през юни?

- В момента се разисква идея за промени в образователното наличие там, където е належащо. Събирането на мнения и на експертни отзиви е планувано да завърши към края на октомври, само че процедурата ще продължи и по-късно. Всъщност ми се коства, че не става дума за мощен отпор, а за нараснал публичен интерес към тази проблематика. Ще следваме положителните практики, съобразявайки се с функционалностите си на служебно държавно управление.

Съдържанието на подзаконовите нормативни актове се съгласува със обществените сътрудници и с необятен кръг хора. След това следват наложителните публични съвещания. Изработването на наличието на подзаконовата нормативна уредба не е временен развой.

По въпроса за образователното време става дума за две паралелни наредби - на Министерството на здравеопазването и на Министерството на образованието и науката. Като правист бих желал да има координация сред двата акта и нормативната уредба да не си опонира. Мисля, че водеща е експертизата на Министерството на здравеопазването.

Не съм осведомен в елементи с проблема по отношение на сбъркани формули на изпита по математика, за който питате, просто тъй като през този интервал не съм бил в изпълнителната власт. Ако има нарушаване, случилото се би трябвало да се реши от позиция на типовете юридическа отговорност и дали са налице предпоставките за това.

- Какво ще стане с състезанията за учебни шефове, откакто Върховен административен съд спря процедурата?

- Не виждам необикновен проблем. Наредбата е призната на 5 юли тази година. С влизането ѝ в действие незабавно стартира да се провежда състезанието. Нормално е да се чака, че заинтригуваните лица биха оспорили наличието ѝ. Всеки има право на това, тъй като живеем в правова страна. Става дума за над 400 състезанието. Ако процедурата не беше оспорена в този момент, щеше да се случи при първите отстранени от състезанието или при първите неспечелили. Има и преписки в министерството по тези въпроси. За мен е водещ правилото на законността. Нали всички желаеме да имаме правна сигурност? Това се отнася и за тези, които ще завоюват състезанието, и за неспечелилите, а в тази ситуация и за тези, които ще са ръководени от шефовете. Ще се изчака решението на Върховен административен съд всъщност. Нека има постоянен, подобаващ на закона подзаконов нормативен акт и по-късно състезания ще се организират.

- Като академични учител и дълготраен декан на Юридическия факултет какво мислите за концепцията на акад. Николай Денков за уедряване на университетите?

- Не считам, че тази концепция би трябвало да се обвързва безусловно с акад. Денков. В Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2021 - 2030 година, призната в края на 2020 година, е посочено като една от ограниченията за повишение на качеството предприемане на дейности за сливане на висшите учебни заведения. Стратегията е призната с решение на Народното събрание, т.е. бил е реализиран политически консенсус по какъв път да се върви. Акад. Денков просто повдигна тематиката, поставяйки за публично разискване една идея. Концепцията е нещо напълно авансово, което предстои на дълго разискване. Освен това в Закона за висшето обучение ясно е записано, че преобразуването и разкриването на висши учебни заведения става единствено с решение на Народното събрание. Това е сериозен акт. За този развой са нужни най-малко няколко години.

- Добра ли е посоката, в която се развива българското висше обучение, в случай че се съди по рейтинга на университетите?

- Използваната в България рейтингова система има доста функционалности. Аз и сътрудниците ми в Юридическия факултет сме употребявали критериите ѝ в доста отчети за професионалното направление “Право ”, изисквани от Националната организация по оценка и акредитация, и за преценката какво е образованието във факултета. Популяризирането ѝ намирам за значимо. Като цяло посоката на придвижване на висшето обучение в действителност е добра. Забелязвам обаче, че подценяваме традициите в образованието. Имаме доста положителни обичаи във всички степени на обучение, както и в научната област. Трябва да съобразим тези обичаи със актуалните провокации на публичния живот в международен мащаб. Минаваме към една софтуерна ера, в която би трябвало да готвим хора с умения да живеят в тази среда. Това е задачата на образованието - да създадем фрагменти, нужни за публичното възпроизводство. Качеството на образованието е извънредно значимо за основаването на използвани умения.

- Казахте, че на 16 септември ще се срещате с ректорите, това ли ще е главната тематика на диалога ви с тях?

- Нямаме дневен ред, само че за обединяването на вузовете съгласно мен няма какво да си приказваме. Това не е близка задача.

- Казахте, че човек, когато минава около образователно заведение, има предпочитание да си смъкна шапката от почитание. Наистина ли смятате, че това е годно за множеството българи?

- Това е моето персонално чувство и съм го правил. Когато се приближавам до учебно заведение, на мен ми тръпне сърцето. Това е институция, основана от епохи. За мен точно при образованието се демонстрира чувството за заедност в обществото. В просветителния развой се срещат ползите на обучаваните, на родителите, на учителите за общата потребна цел - положително обучение. Когато хората заплащат налози, знаят, че го вършат, с цел да имат най-много сигурност, обучение и здраве. В другите сфери може да има някаква дискусия, само че не и в тези три. Независимо от материалните условия просветителният развой се развива и всеки желае децата му да получат нужните им умения посредством просветителната система.
Завършва право в Софийския университет Доцент от 2000 година, професор от 2012 година Специализирал е в Германия, Австрия, Гърция, Съединени американски щати Ръководител на Катедрата по административноправни науки (2010-2018) Декан на Юридическия факултет (2011- 2019) Експерт в Главно ръководство на данъчната администрация (1989-1990) и началник на отдел “Данъчни спогодби ” (1992-1994). Член и ръководител на Правния съвет при президента и ръководител на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания (2002-2011) Адвокат в Софийската адвокатска гилдия Носител на статуетката “Темида ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР