Следвайте Гласове в .С това правителствено решение България се придържа

...
Следвайте Гласове в .С това правителствено решение България се придържа
Коментари Харесай

Украинците, потърсили временна закрила в България, ще бъдат настанени в държавни бази

Следвайте " Гласове " в.
С това държавно решение България се придържа към преобладаващата процедура в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е краткотрайна мярка, която все още е прекратена.

Помощта за жителите от Украйна, потърсили краткотрайна протекция в България, продължава посредством настаняването им в държавни бази. Това ще подсигурява, че през идните зимни месеци тези жители ще получат помощ от страната и няма да се постанова да се реалокират другаде, оповестиха от Министерството на туризма. Сегашната стратегия завърши в края на октомври.
С решение на Министерския съвет се обезпечава 15-дневен период, който стартира да тече от през днешния ден доникъде на месец ноември и в границите на който всички нуждаещи се от поддръжка за настаняване украински жители, потърсили краткотрайна протекция у нас, ще могат да се настанят в подобаващи държавни бази. За задачата служебният кабинет одобри промени в Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България. 
Съгласно измененията, срокът на деяние на програмата се удължава до 15 ноември при настоящите сега финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в снадки интервал на деяние ново настаняване ще бъде осъществявано единствено в държавните и общински бази. 

С това държавно решение България се придържа към преобладаващата процедура в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е краткотрайна мярка, която все още е прекратена. Над половин милиард лв. са разноските до момента в помощ на търсещите протекция украински жители в България, като 200 млн. лева са за сметка на държавния бюджет и към 300 млн. лева са по линия на преструктурирани европейски стратегии и фондове. 
Правителственото решение планува също за интервала от 1 ноември 2022 година до 15 ноември 2022 година настаняването по Програмата да се прави, както следва:
- Хората, получили краткотрайна протекция, които се употребяват от Програмата към 31 октомври 2022 година /нощувка с изхранване или единствено нощувка без изхранване/, могат да се реалокират в интервала от 1 ноември 2022 година до 15 ноември 2022 година единствено в обектите за заслон, вписани в Регистъра на местата за заслон, ориентирани от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213/03.10.2022 година на министър-председателя;
- Хората, получили краткотрайна протекция след 31 октомври 2022 година, се настаняват единствено в обектите за заслон, вписани в Регистъра на местата за заслон, ориентирани от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213/03.10.2022 година на министър-председателя.
Декларациите дали обектът взе участие в програмата с настаняване с изхранване или единствено с настаняване без изхранване за интервала от 1 ноември 2022 година до 15 ноември 2022 година ще се подават по нов метод - посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg.
Въвежда се и спомагателна верификация за типа на предоставяната услуга (настаняване с изхранване на обща цена или единствено настаняване). За задачата всички взели участие в Програмата се задължават в период до 22 ноември 2022 година да подадат посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), на адрес https:// https://edelivery.egov.bg, подписана с КЕП декларация дали за интервала от 1 юни 2022 година до 31 октомври 2022 година обектът е взел участие в програмата с настаняване с изхранване или единствено с настаняване без изхранване.
По данни на Министерство на вътрешните работи към 27 октомври в България има към 20 000 украински бежанци, настанени в хотели. Това ще бъде второто пренасяне на украинските бежанци.
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разгласи през вчерашния ден пред медиите решението на държавното управление за продължение на помощта на жителите от Украйна. " Помощта ще продължи посредством настаняването им в държавни бази. Предвидили сме нужните места и благоприятни условия за това. Ще бъде даден 15-дневен период, доникъде на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подобаващите държавни бази. Причината за това решение се крие в събитието, че това е процедура за Европейския съюз. Само България и още две страни – Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. Отдавна е привършен интервалът, за който се дава тази протекция ", уточни Демерджиев. Според него новоизбраният парламент би трябвало да откри трайно решение на казуса. 
Служебният министър на туризма Илин Димитров заяви през вчерашния ден, че досега са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски стратегии и фондове, които са преструктурирани. " Важно е да сме наясно с опциите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от протекция ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи “, посочи министър Димитров. Той увери хотелиерите, настанили украински жители, че ще им бъдат изплатени всички суми и изясни какъв ще бъде механизмът за това. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР