Следвайте Гласове в Германия и 13 съюзници от НАТО, включително

...
Следвайте Гласове в Германия и 13 съюзници от НАТО, включително
Коментари Харесай

Германия и 13 съюзници от НАТО, сред които и България, създават Европейска система за ПВО

Следвайте " Гласове " в
Германия и 13 съдружници от НАТО, в това число България, оповестиха план за съдействие за основаване на по-добра Европейска система за противовъздушна защита, оповестиха ДПА и Ройтерс.

Министрите на защитата от 14-те страни подписаха декларация за желание за така наречен Европейска самодейност за въздушен щит. Тя планува страните да вземат участие в общото придобиване на системи за Противовъздушна отбрана от вида " Ароу 3 " и " Пейтриът ".
Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел.
Освен Германия и България в плана вземат участие Англия, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Нидерландия, Румъния и Словения.

Германският канцлер Олаф Шолц разгласи плана в края на август, като акцентира, че той ще усъвършенства " сигурността на цяла Европа ". Той уточни, че основаването на  европейска система за противовъздушна защита ще е по-рентабилно и по-ефективно, в сравнение с всяка страна да построява своя лична, скъпа и доста комплицирана система за Противовъздушна отбрана.
Тогава Шолц даде обещание, че Германия ще влага съществено в противовъздушната защита през идващите години и то по този начин, че европейските съседи да могат да вземат участие още през цялото време. По-конкретно той загатна Нидерландия, Полша, балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, Чехия, Словакия и сътрудници от Скандинавския полуостров.
Подобряването на противовъздушната защита на Германия стана по-актуално, откакто Русия промени обстановката в Европа с нападението си против Украйна. Затова планът се преглежда и като отговор на войната, която към този момент продължава повече от половин година, отбелязва ДПА.
В момента Германия са ситуирани зенитните ракета " Стингър ", които са с по-малък обсег и са предопределени за противопоставяне на самолети и хеликоптери. Ръчно портативни ракети " Стингър " бяха доставени и на Украйна.
По-голямата система " Пейтриът " е ефикасна при обхват до 30 километра. Германия към момента има 12 пускови установки, само че това не е задоволително, с цел да отбрани цялата си територия. 
Твърди се, че Бундесверът има " пропуск в качествата " си за отбрана от балистични ракети, които доближават цели, намиращи се на огромни височини. Една от евентуалните варианти за немските въоръжени сили е придобиването на израелската система " Ароу 3 ", която е най-високото равнище в многостепенната система за противоракетна защита на Израел и може да унищожи атакуващи оръжейни системи до височина от над 100 километра.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР