Следвайте Гласове в Европейската комисия не успя да успокои гражданите,

...
Следвайте Гласове в Европейската комисия не успя да успокои гражданите,
Коментари Харесай

Петър Витанов: Тази зима ще е много тежка, някои ще избират между това дали да се топлят или да ядат

Следвайте " Гласове " в
Европейската комисия не съумя да успокои жителите, че ще овладее енергийната рецесия и инфлацията и че ще бъде комплициран завършек на войната в Украйна. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред радио „ Фокус “. Българският социалист разяснява и отзвука от тематиката за ареста на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, която влезе в дневния ред на Европейския парламент.

„ Заради тежката инфлационна и енергийна рецесия всички погледи бяха ориентирани към речта на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейците чакаха да схванат какъв ще бъде отговорът на Комисията на всички рецесии, които сполетяха страните от Европейски Съюз “, разяснява Петър Витанов.
Според него упованията са били за тирада, която да реши всички рецесии с магическа пръчка.
„ Очаквано фокусът падна върху Украйна, само че липсваха позиции по две основни тематики. Не се сподели нищо за това по какъв начин ще бъде реализиран мир. Отбелязаха се единствено военните триумфи на Украйна, само че липсваха послания за политическо решение на войната, в което Европейски Съюз да има водеща роля. Липсваше и тематиката за продоволствената неустановеност на континента ни “, добави евродепутатът.

Фокусът към Украйна е подбуден и от растящото съмнение към европейските институции, счита още той.
„ Много европейски жители си задават въпроса дали глобите не санкционират тях вместо агресора и за какво те заплащат високата цена на войната. Тази зима ще е доста тежка и някои ще би трябвало да избират дали да се топлят или да ядат. И с цел да не се постанова този непостижим избор, би трябвало да има групови, ефикасни и устойчиви ограничения “, сподели още Витанов.
„ Търпение “ беше другото основно обръщение в речта на Урсула фон дер Лайен.
„ Опасявам се, че има страни като България, в които обществената толерантност към този момент е доста ниска. Европа е изправена пред доста тежка зима, която ще има своите обществени, само че и политически последствия, които ще избият в това националистически и популистки партии да вземат властта. А крайни партии, които нямат опит и не могат да ръководят, ще задълбочат още повече рецесията “, притеснява се Витанов.
Социалистът обърна внимание на предлагането на Европейска комисия за сериозна намеса на енергийните пазари на Съюза. Предлага се таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност. Това включва всички АЕЦ, Топлоелектрическа централа на лигнитни въглища и ВЕИ-централи. Разликата в цената над този таван се предлага да отива в бюджета на държавата-членка, с цел да може с тези пари да се оказва помощ за сметките за ток на семействата и дребните и междинни компании.
„ Ако държавата-членка има огромен износ на ток - както е България, се предлага тези бюджетни доходи да се разделят с държавите-членки, които са вносители на ток, защото техните жители ги заплащат “, сподели още Витанов и добави, че тази мярка би трябвало да бъде премислена добре.
„ В момента поради войната някои натрупаха милиони облаги, а други изнемогват. Европа е на първо място взаимност и като социалист утвърждавам решението да бъдат облагани свръхпечалбите “, сподели още Витанов.
Петър Витанов разяснява и тематиката за ареста на Бойко Борисов, която попадна във фокуса на Екологичен потенциал в деня, в който Урсула фон дер Лайен чертаеше бъдещето на Европейски Съюз.
„ Може би ще отчайвам българската аудитория, само че в Европейския парламент нямаше интерес към тематиката. В залата участваха главно представители на Европейската национална партия и български публицисти, което удостоверява и тезата, че това е тематика, която е най-вече за родна приложимост. Такъв беше и тонът на дебата – от партията на господин Борисов подчертаваха, че две правосъдни инстанции са постановили, че карцерът му е противозаконен, съперниците пък твърдяха, че ЕНП прекомерно късно повдига тематиката за върховенството на закона в България и то когато тя касае неин значим член “, сподели още Витанов.
„ Върховенството на закона в България не може да се отнася единствено за политическите водачи, само че и за битите студенти под колоните на Министерския съвет, които нито имат благоприятни условия да наемат скъпи юристи, нито имат медийно и политическо въздействие. Това обаче е народен въпрос, който ние българите би трябвало да решим и то не в предизборна конюнктура “, приключи Петър Витанов.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР