Следващото лято NASA ще избере две от общо 4 предварително

...
Следващото лято NASA ще избере две от общо 4 предварително
Коментари Харесай

NASA може да се завърне на Венера, за да търси вулкани

Следващото лято NASA ще избере две от общо 4 авансово подбрани задачи за своята стратегия „ Дискавъри “. Сред тях е и VERITAS, чиято цел е да разкрие детайлности за вътрешните процеси на Венера и може би даже да изясни за какво този каменист свят се разграничава толкоз доста от Земята.

VERITAS е редуциране от Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography & Spectroscopy. Целта на галактическия уред е да изучи повърхността на планетата – сложна задача, в случай че гъсти облаци покриват галактическия обект напълно. За да се преодолее този проблем, VERITAS ще би трябвало да бъде оборудван с радарна система и инфрачервен спектометър.

„ Имате две планетарни тела – Земята и Венера. В началото на живота си съвсем идентични, само че след това поемат по разнообразни еволюционни пътища. Защо? Не знаем “, разяснява Сюзан Паркър от Лабораторията за реактивно придвижване на NASA.

За да научим повече, би трябвало да изследваме геологическите свойства на Венера. Учените желаят да знаят дали планетата е към момента дейна, има ли вулкани и налични ли са признаци на ранно-тектонична интензивност. Тектониката е основна за Земята и евентуално е съдействала за появяването на живот на нашата планета. Венера от своя страна би могла да бъде отличен модел за първичната Земя.

„ Има ли на Венера има дейна вулканична активност и какви тъкмо процеси я поддържат? Това са въпроси, на които бих желала да получа отговор “, разяснява планетарният академик Дженифър Уитен, част от научния екип на VERITAS.

Целта на учените не е само да вършат параленост сред Венера и Земята. Все по-често откриваме екзопланети с размера на нашата лична. До момента не сме се натъкнали на 100-процентов близнак, само че сме следили галактическо тяло, което наподобява извънредно сходно с Венера. Ако научим повече за нашия планетарен комшия, ще разберем повече за скалистите екзопланети като цяло.

NASA ще избере задачите през лятото на идната година. VERITAS се конкурира със следните 3 задачи: още една до Венера, такава, която ще изследва вулканите на Йо (спътник на Юпитер) и TRIDENT, която би трябвало да изследва Тритон, сателит на Нептун.

Ако задачата VERITAS бъде определена, тя ще започва през 2026-а.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР