Следващият етап от процеса на конституционни промени в Република Северна

...
Следващият етап от процеса на конституционни промени в Република Северна
Коментари Харесай

Ковачевски: Предстои изготвяне на конкретните предложения за промяна на конституцията

Следващият стадий от процеса на конституционни промени в Република Северна Македония е да бъде образувана експертна работна група, координирана от Министерството на правораздаването, която да приготви измененията, след което ще има необятно публично разискване, а след това измененията ще влязат за разискване в Народното събрание на страната, сподели на конференция през днешния ден министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

 

„ Говорим за конституционни промени, само че никой от жителите не е видял по какъв начин наподобяват тези конституционни промени. Така че първият стадий е те да бъдат написани от специалисти. Не приказваме единствено за включването на българите в конституцията, само че и за други общности, които са изявили предпочитание да бъдат част от нашата конституция, в която има включени разнообразни общности ”, сподели Ковачевски.

 

По думите му работната група ще включва специалисти по конституционно право и адвокати, ще бъдат поканени и специалисти от политически партии, в това число опозиционни. Ковачевски изрази очакване опозицията да вземе присъединяване в работата по конституционните промени, макар че „ демонстрираха, че не желаят да вземат участие в нищо с изключение на да блокират Народното събрание ”.

 

За да бъдат признати конституционните промени в Народното събрание на Северна Македония, са нужни 80 депутати, които да ги гласоподават. Без депутатите от опозицията – ВМРО-ДПМНЕ и Левица, това не е допустимо, само че преговорната рамка изисква вписването на българите в главния закон на страната да се случи, с цел да може страната да стартира да отваря преговорните глави в договарянията за участие в Европейски Съюз.

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР