Следващите две години ще бъдат добри за разширяването, каза еврокомисарят

...
Следващите две години ще бъдат добри за разширяването, каза еврокомисарят
Коментари Харесай

Добри години за ЕС прогнозира Йоханес Хан

Следващите две години ще бъдат положителни за разширението, сподели еврокомисарят Йоханес Хан. България ще бъде ръководител на Европейски Съюз през 2018 година, следвана от Австрия, а след нея Румъния, като и трите страни се застъпват Западните Балкани да влязат в Европейски Съюз, пишат австрийските медии, съобщи БГНЕС.

" Европейската комисия вижда за идващите години нови благоприятни условия за доближаване на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз ", показва вестник " Винер цайтунг ". Според вестника, вероятностите на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово, някои от които имат статут на претенденти за участие в Европейски Съюз, са по-добри по отношение на преди година и половина.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в речта си пред Европейския парламент, акцентира европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Той уточни 2025 година като година, в която Европейски Съюз може да се разшири с най-напредналите страни от района. Според Хан балканските страни не би трябвало единствено да чакат, само че и да допринесат с напъните си за промени. Говорейки пред кореспонденти в Тирана, той сподели, че " към момента не е решено кои страни ще бъдат позволени за първи път в Европейски Съюз, макар че някои към този момент са почнали договаряния за присъединение ".

Страните от Западните Балкани са на разнообразни стадии. Сърбия и Черна гора към този момент водят договаряния за присъединение, Македония и Албания имат статут на кандидатки, а Босна и Херцеговина и Косово още наподобяват надалеч от това. " Отнема няколко години, с цел да се преодолее скептицизмът на разширението, доминиран от Европейски Съюз, основно в страните от Западна Европа. От друга страна, страните кандидатки са подготвени за участие в Европейски Съюз, само че членовете не са ", написа " Винер Цайтунг ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР