Следващата сряда работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните

...
Следващата сряда работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните
Коментари Харесай

Велев: Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият недемократичен газ от Русия

Следващата сряда работодателите привикват народен митинг. Според бизнеса необятно прокламираните " ограничения " в негова поддръжка са незадоволителни, ненавременни и неефективни.

Цената на газа можеше и да не се подвига, тъй като това е същият " недемократичен " газ от Русия.

Това сподели Васил Велев, който е ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всутрешния блок на БТВ.

Този газ минава през Гърция на по-висока цена, от което ще платим от порядъка на 100 милиона. Всички ние, българите, предприятията, жителите, 100 милиона допълнително, като тези пари ще се разпределят сред Газпром, Гърция и медиатори, добави той.

КЕВР дефинира цената за май, която ще е близо с 14% по-скъп.

„ Беше казано, че ще имаме по-евтин газ. Имаме по-скъп газ и по тази причина едно от настояванията на митингите тази разлика, която е вследствие на неточности в ръководството, да се компенсира. А най-важното е настояването да има средносрочна стратегия за компенсиране на свръхвисоките цени, с цел да имат предвидимост и с цел да няма такава информация “, добави Велев.

Според него от предприятията се изземват приходи, " изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании. "

" Европейската комисия споделя, че ограниченията за компенсиране на свръхвисоките цени би трябвало да продължат толкоз дълго, колкото е належащо. Ние трети месец изпадаме в една и съща обстановка. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че поддръжката ще продължи за април и ще създадем незабавно работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес сме 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е “, съобщи ръководител на АИКБ.

Според Велев сега за предприятията няма ограничения за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електрическата енергия, нито на природния газ.

" По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще стачкуват, съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той съобщи, че данните за нараствания експорт не приказват в интерес на изказванието, че промишлеността се е приспособила към високите цени на електрическата енергия, както твърди вицепремиерът Асен Василев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР