Следващата седмица трябва да бъде пусната обществената поръчка за два

...
Следващата седмица трябва да бъде пусната обществената поръчка за два
Коментари Харесай

Меджидиев гледа към лизинговата сделка за въздушните линейки

Следващата седмица би трябвало да бъде пусната публичната поръчка за два медицински хеликоптера на лизинг, които да дойдат в България до юли месец. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев пред Би Ти Ви. 

Предвижда се хеликоптерите да дойдат в България с подготвени водачи. Предстои и образованието на български водачи и медици, които да обслужват в бъдеще хеликоптерите за медицински потребности. Ще се образува и Национален координационен център, който ще управлява оказването на здравна помощ по въздух.

По думите на Меджидиев това е доста комплициран развой, който включва в себе си няколко съществени посоки – да се приготвят оперативните бази и хамбари за предпазване и поддръжка на хеликоптерите, да бъдат подготвени водачи, техници, медици, да бъде основан Национален координационен център. Работи се и по социална поръчка за построяването на хеликоптерни площадки наоколо до лечебни заведения в регионални градове.

" Обединили сме в работни групи няколко министерства, създали сме голям екип от доста положителни специалисти, които всяка седмица се събират по няколко пъти ", сподели здравният министър. Според него интензивно по въпроса се работи последните пет месеца, а близо две години са били изцяло изгубени, макар че самодейността за медицински хеликоптери е от декември 2020 година.

Едно от най-важните неща съгласно Асен Меджидиев е, че услугата ще бъде изцяло безвъзмездна за пациентите. България би трябвало да закупи до юни още седем милиона дози, а досега имаме 2,8 милиона бракувани. Предстои да бракуваме още 2,5 млн., стана ясно от думите на здравният министър. 

" Имаме 1,5 милиона дози, които са предплатени, а аз не ги получих през ноември, тъй като трябваше също да се бракуват ", изясни Меджидиев.

По думите му това е голямо количество, което би трябвало да бъде унищожено и за това ще се изразходва голям финансов запас и добави, че страната ни има право да ги подари, само че никой не желае подаяние.

Неговото предложение, направено пред Съвета на министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз, е да бъде преустановен в настоящия му тип договорът с фармацевтичната компания „ Пфайзер “ и да се създадат поръчки по отношение на потребностите на обособените страни. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР