Следващата седмица ще се съобщи какъв ще е размерът на

...
Следващата седмица ще се съобщи какъв ще е размерът на
Коментари Харесай

МЕ проверява защо не се внася целият обем азерски газ

Следващата седмица ще се заяви какъв ще е размерът на обезщетенията за битовите консуматори на ток, структурата й ще се нотифицира към Европейска комисия и се чака нейното единодушие. Това съобщи Александър Николов, министър на енергетиката пред бТВ. Вследствие на утвърждение на средства от Министерство на финансите, Министерство на енергетиката разполага с нужния запас за януари и февруари и идващите два месеца страната ще се оправи. Общият размер на средствата е 200 млн. лева поради високата цена на газа. Няма да се позволен банкрути на топлофикационни сдружения, безапелационен е Николов.

Въпроса дали се изнася газ от хранилището в Чирен, Николов разяснява по този начин: " Когато се ръководи едно сдружение, би трябвало да се носи оптималната изгода за обществото, а опитите да се ръководи, тъй че да е комфортно по други способи, е чудноват. Ако се приказва за " Булгаргаз ", би трябвало да се види какви са дълготрайните контракти, предложенията към КЕВР и за разлика от ЕРП - те вършат решения всеки месец, динамичността може елементарно да се наблюдава. "

Не може да се спре износът, само че би трябвало да се направи по този начин, че цените за българското общество да са оптимално положителни, изясни Александър Николов.

Заформи се съвършената стихия, за жалост по време на отоплителния сезон, в този момент се употребяват всички принадлежности, с цел да се овладее ценовият потрес, увери министърът. Първите стъпки на МЕ - изследвани са всички цени, входящите запаси, в това число " Булгаргаз ", обезщетенията на втория длъжностен кабинет и по какъв начин могат да бъдат нараснали. Следва още в първия месец и в първите сметки за ток да се усетят обезщетенията - МЕ ще се опита по този начин да е януари по отношение на декември, безапелационен бе Николов. Той посочи, че по отношение на държавните ВиК сдружения се цели да се компенсират разноските за ток, с цел да няма покачване на цените на водата.

България балансира със своите газови мощности, цената е покрай тази на всички районни съседи, няма по какъв начин да се ограничи износът на ток, изключително Румъния и Гърция, които са дълготрайни сътрудници, разяснява още министърът.

" С енергийния министър на Румъния се организират всекидневни диалози за доставка на природен газ посредством различни източници ", сподели той. Александър Николов заяви, че може да се внасят задачите количества и е предмет на инспекция за какво не се внасят контрактуваните количества на азерски газ сред Гърция и Турция. Идентифицирани са вътрешно аргументите - и те са " човешки ", ревизира се и кой носи отговорността за това.

За цялото количество азерски газ има ред аргументи да не се внася сега, само че е направено вероятното да се усъвършенства, а и след 1 юни това, което ще се случва, ще е по-оптимално. От това, че не получаваме цялостния размер газ от сътрудниците от Азербайджан - вредите може да доближат по 1.5 млн. лева дневно, сподели Николов.

Министърът заяви още, че е дадена цялостна опция на БЕХ да направи всички нужни инспекции какво и по кое време се е случвало.

Александър Николов разяснява още, че таванът на обезщетенията за бизнеса няма да отпадне, с цел да има предвидимост за компаниите и държавния бюджет, само че може да е по-гъвкав. 30% от разноските са забележителна поддръжка, изработен е обзор на всички ограничения и начинания, резултатите, които се търсят - взема са базовата помощ, съпоставено е с съперници от Европа.

Относно мораториума, натрапен от Народно събрание за цените на тока, водата и парното, Александър Николов не пожела да разяснява, защото е функционалност на Народното събрание. Не е допустимо цените да станат по-високи, счита обаче той. На въпроса отказван ли е разговор с КЕВР, той отхвърли това и сподели, че има добър разговор сред двете страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР