Следва специално интервю с един от най-значимите учени по генно

...
Следва специално интервю с един от най-значимите учени по генно
Коментари Харесай

Пред bTV говори Матю Коб – опасно ли е създаването на „супербебета“?

Следва особено изявление с един от най-значимите учени по генно инженерство в света. Опасно ли е основаването на т.нар „ супербебета “ и какво значи генетичен драйв?

На тези въпроси дава отговор Матю Коб пред Цвети Петрунова.

От години в център на вашите проучвания е генното инженерство , за какво решихте да специализирате точно в тази област ?

Интересувах се от държанието на хората и по-конкретно по какъв начин гените могат да управляват това държание. Осъзнах, че тъкмо това желая да проучвам. Като предмет на моето първо проучване използвах една дребна муха, по-това време през 1975 година излезе и теоретичен труд, който описваше изкуствено основана, мутирала муха, която не беше в положение да се учи. Нарекоха я " Тъпичка " и аз си споделих толкоз е забавно, можеш да използваш гените, с цел да промениш нещо, което към този момент е тук.

Какви отговори получихте през тези години на проучване на мухите?

Например, че гените, които оказват помощ на една муха да се учи на избрани команди са безусловно същите, които дават отговор за това нещо при Вас или феновете пред екрана. Или настройката на биологичният часовник, всеки знае че ще има проблеми със съня, в случай че премине внезапно от една часова зона в друга след полет. Имаме биологичен часовник, който ни кара да ставаме рано, и всичко това е открито още веднъж единствено посредством проучването на мухите. Фундаменталните аспекти на човешката биология и държание могат да бъдат открити и в най-малките и глуповати създания на планетата.

Програмисти, анализатори на данни, счетоводители, учители - съгласно проучвания всички те могат да изгубят работата си

Цяла вътрешна галактика, само че доколкото знам вие специализирате и в проучването на смяната на мириса, който излъчват хората през годините.

Да, тъкмо по този начин. За мен на първо място е забавен методът, по който благодарение на гените разбираме по какъв начин и за какво миришем по избран метод. Както разпознаването на даден аромат е като катанец, за който е нужен тъкмо избран ключ, по този начин и някои мириси могат да бъдат разшифровани единствено с съответен рецептор в човешкия организъм. Тези рецептори сами по себе си са построени от протеини, а протеините носят нашите гени. Тоест косата, кожата, ноктите ни всичко това са гени. Това, което е главен обект на нашите проучвания, е да установим как  модерните хора дават отговор на даден аромат: дали го намират за секси, дали ги отблъсква.

Променил ли се е човешкият мирис през вековете?

Знаем, че има промени настъпили в гените, най-много измежду общества изложени на непрекъснато замърсяване на въздуха, само че тези промени се случват доста постепенно, съвсем незабележимо. Така, че всички от нас имат най-малко 3-4 % от съответното ДНК, разкодиращо ароматите още от неандерталците.

Споменахте за трите съществени тематики на проучване от ваша страна, една от тях е свързва със основаването на избрани ембриони или по този начин наречените супер бебета Възможно ли е да си поръчаме супер бебе и по-скоро морално ли е?

Възможно е до избрани граници. Много от моите сътрудници се пробват да популяризират така наречен верни гени във всяко последващо потомство. Да, това е положително и морално досега, в който виждаме че съответни заболявания биват трайно отстранени и излекувани, само че тези промени не могат да се предават от потомство на потомство, единствената опция в този случай е да се модифицира нещо или в спермата или в яйцеклетките, от които потегля новия живот. Това е същинският генетичен материал.

Водещият проучването е срещу това да се употребява при двама мъже, които желаят бебе

Има ли съответно проучване, което намирате за забавно в тази тенденция?

Да, през 2019 година китайският лекар Куи Джан, по този начин да се каже " поправя " три ембриона още до момента в който са просто една клетка и по този начин тази модифицирана клетка последователно се развъжда и се основава новия живот.

Т.е. целият път от потомство към потомство, до момента в който се сътвори напълно ново потомство е започнал  с това проучване.

Да, само че казусът съответно тук беше, че имаше нещо объркващо в показаните резултати, не е толкоз просто да променяш генетичен код, всичко би трябвало да бъде променяно извънредно точно и внимателно, тъй като повярвайте ми да правиш редакция на човешки ембрион не е като да редактираш пропусната запетая в текст. Можеш да изгубиш доста належащо ДНК вечно. Така при тези тризначки се е получила една нова мозайка, и никой не знае по какъв начин тя ще рефлектира от тук нататък.

В този случай си мисля, постоянно ли бъдещите родители знаят какво възнамеряват лекарите, когато се съгласяват на сходни опити.

Когато даден аспект от основаването на ембрион се усили, автоматизирано различен се потушава, също по този начин родителите постоянно не схващат изцяло какво се случва, не знаят навръх какво се съгласяват. В последна сметка тук опираме до морала на даден откривател, Защото родителите нямат финалната дума, те самите са част от този опит по този начин както и бебетата им. А с порастването си тези бебета даже може и да не са били осведомени за проучването, в което са взели участие и това не е вярно.  И се веселя, че този доктор беше наказан в Китай, казусът стана обществен. Дебатът съществува, за мен възбрана тук е наложителна. В Европа, по този начин или другояче е неразрешено, само че да вземем за пример в Съединени американски щати, в случай че си частно обезпечен, изцяло легално можеш да създадеш своето " супербебе ".

Самоуправляващите се транспортни средства и използването на ИИ в медицината будят най-голямо съмнение

Доколкото разбирам, учените също се тормозят от развиването на генното модифициране?

О, да. Абсолютно и това е едно от най-интересното нещо, за последните 15 години, моите сътрудници стопират да работят по даден генетичен проблем за четвърти път….и мога самоуверено да споделя, че смяната в човешкия код на гените за бъдещите генерации не се приема задушевно от огромна част от нашата колегия. Така че тук към този момент на напред във времето не излиза въпроса, би трябвало ли да го създадем, а по-скоро можем ли да го създадем и най-трудният въпрос вярно ли е въобще да го вършим.

Друга тематика на вашите проучвания са така наречен генетични драйв дискове, за какво ги определяте като атомната бомба на бъдещето.

Да, тези драйвове се самокопират,  да вземем за пример в случай че имаш два хромозома и дадеш даден ген на другиго, и той е ген е така наречен драйв той автоматизирано се самокопира, още веднъж и още веднъж, все едно не можеш да спреш копирната машина в офиса. И по този начин доста бързо основаният ген е на всички места. Те не са рискови, само че имат силата да се копират бързо. И при започване на века ние бързо осъзнахме, че не можем да имаме надзор над този развой, а вярвайте ми този развой може да промени още веднъж цели поколения. Ако асоциирате това с нещо като основаването на комар, който да не може да популяризира малария, рано или късно може маларията да бъде унищожена какво може да се обърка, само че тук идва и въпросът какви ще бъдат екологичните промени, в случай че изчезнат всички досегашни разновидности на комарите, това няма ли да докара до нова екологична злополука

Можем ли да я спрем и отговорът е, че сега не можем, по тази причина сега тези генетични драйвове стоят единствено в лабораториите и чакат своя верен миг да бъдат пуснати на независимост.

Финалният ми въпрос е обвързван с персоналното ви мнение за бъдещето, на тези плашещи, само че и забавни усъвършенствания в човешката раса ще може ли знакът стоп да се сложи толкоз елементарно?

Ако би трябвало да бъда почтен, не мисля че би трябвало да използваме генното модифициране, с цел да подобряваме хората. Може да подобрим човешката среда, като подсигурим уместно обучение, чиста вода, хигиенични привички. Трябва да оказваме помощ доста повече на хората в тяхното всекидневие. Това, което можем да създадем сега, е да изследваме себе преди да решим да създадем семейство, по този начин можем да подсигурим здравото бъдеще.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР