Следва една история за доброто. Инициативата българската Коледа помага на

...
Следва една история за доброто. Инициативата българската Коледа помага на
Коментари Харесай

Музиката, чрез която Елена изразява себе си І Българската Коледа

Следва една история за положителното. Инициативата българската Коледа оказва помощ на едно 4-годишно момиченце със подозрение за аутизъм, да посещава профилиран център. Как фамилията на дребната Елена взема решение да се обърне за помощ към самодейността, описваме в този момент.

Така стартира денят за 4-годишната Елена, която е със подозрение за аутизъм. Вече две години тя посещава лечебния център „ Детски истории “. Елена е дете от акцията на Българската Коледа.

Севдалина Костова е логопедът, който оказва помощ на Елена да научава думи и изречения и да ги употребява вярно.
Когато пристигна, тя имаше доста сложна, доста неприятна акомодация. Като цяло неприятни игрови умения. Изпитваше усложнения с това да комуникира с близките. Още повече с непознати хора. С времето последователно изградихме една връзка, с която тя да се усеща удобно, да се усеща добре тук при нас.
Севдалина Костова, логопед

За майката на Елена, Емануела, е мъчно да си разреши визитите в центъра, защото и по-големият й наследник е с аутизъм и разноските се удвояват
Решението да се обърна към Българската Коледа, естествено е обвързвано финансово, тъй като е доста мъчно да отглеждаш дете с проблем. Финансово е мъчно, душевен е мъчно, физически е мъчно, в действителност доста е мъчно. И се обърнах към Българската Коледа с вярата да ми оказват помощ, тъй като действително Елена към момента няма сложена диагноза. Но популярност Богу за първа година аплайвам, утвърдиха ни, помогнаха ни продължаваме напред с всичките лечения.
Емануела Георгиева, майка на Елена

С дребни стъпки, само че и с неизменност, Елена към този момент напредва и научава от ден на ден за игрите и ежедневните привички. Освен психолог и логопед, тя посещава и ерготерапевт.
Много е значимо, с цел да се научи първо да играе вярно, да се научи да играе с играчки, да се научи да е постоянна в всекидневието си, да знае по какъв начин да комуникира с други деца, да може да играе с играчките както другите.
Александър Неделчев, ерготерапевт

" Едно от обичаните й занимания е музиката. Тя е доста музикална, хваща разнообразни песни и на британски и на български. Не постоянно са доста разбираеми, само че се чува нейната благозвучност и през музиката персонално аз съумявам да доближи до нея ", споделя логопедът.

Майката на Елена също вижда резултат от лечението на детето и е уверена, че тя би трябвало да продължи, а благодарение на Българската Коледа, това ще се случи.

" Елена преди година, година и нещо нямаше зрителен контакт, не гледаше в очите. Беше доста по-буйна, доста по-дива. Не ми обръщаше никакво внимание, играеше с джапанки у дома. Сега се гушкаме, в този момент се целуваме, в този момент извършва всякакви дребни команди, доста по-осъзната е ", прибавя тя.

Специализираният център „ Детски истории “ е като втори дом за фамилията. 16-годишният брат на Елена идва тук от бебе.

" Виктор дори при Светлана идва от 16 години. Беше на 10 месеца, когато се запознахме с нея. Да, ние сме семейство. Това са може би единствените хора, на които аз вярвам, обвързвано с децата ми ", приключва Емануела.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР