Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване

...
Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване
Коментари Харесай

Следствието остава в прокуратурата

Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при наново гласоподаване на оспорените разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт на парламентарната група на " Възраждане ", признат от Народното събрание на 2 юни 2023 година, върнат за ново разискване с несъгласие на президента Румен Радев.

Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи. Така народните представители се съобразиха с ветото на президента и следствието остава в държавното обвиняване.

Припомняме, че на измененията в Закона за правосъдната власт, с които Следствието се отделя от прокуратурата в независима конструкция. В претекстовете си президентът отбелязва, че тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи.

Според Румен Радев по този начин и без безапелационни причини Народното събрание ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз. Освен това съгласно президента при приемането на оспорените разпореждания не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания.

Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт . Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
 Депутатите извадиха Следствието от прокуратурата Обновена
Депутатите извадиха Следствието от прокуратурата

Предложението бе направено от парламентарната група на " Възраждане "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР