Следствието няма да бъде вадено от прокуратурата, стана ясно от

...
Следствието няма да бъде вадено от прокуратурата, стана ясно от
Коментари Харесай

Окончателно: Няма да вадят следствието от прокуратурата

Следствието няма да бъде вадено от прокуратурата, стана ясно от разглеждането на президентското несъгласие от депутатите.

 

Държавният глава оспори измененията в закона за правосъдната власт, където се предвиждаше такава смяна. Те бяха признати на 2 юни 2023 г. Оспорените от Радев разпореждания предвиждаха обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.

 

В претекстовете си президентът отбелязва, че тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи.

 

Идеята следствието да бъде извадено от прокуратурата бе на депутата от " Възраждане " Петър Петров и тя бе възприета в признатия през юни от Народното събрание закон, който след това Радев върна.  " Възраждане " предлагаха въвеждане на ново наказване за магистратите посредством отнемане от правото на практикуване на юридическа активност за две години. Но в този момент всички текстове, препоръчани от Петров, паднаха, освен това съвсем без диспути.


В Закона за правосъдната власт по предложение на ПП-ДБ ще има нови промени, свързани с отговорността на основния прокурор и неговите заместници. Правилата за следствие на основния прокурор ще се ползват и за неговите заместници - съдията ще може да се преназначава за следствие както на обвинител №1, по този начин и на заместника му. Стою Стоев от ПП-ДБ изясни, че към този момент е имало проблем, в които Висш съдебен съвет е отказал да преназначи съдията, която била определена за следствие против изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов, тъй като длъжността му преди този момент е била зам.-главен прокурор.

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за правосъдната власт, с които се задължава Висшият правосъден съвет в шестмесечен период да построи и вкара единна система за инцидентно систематизиране, като дотогава се ползват настоящите системи за инцидентно систематизиране.

Набързо и съвсем без никакъв спор бяха признати и тези корекции на корекциите. Почти всичките текстове минаха по предложение на вносител, с леки корекции от комисия. 98 гласа го поддържаха, 11 бяха срещу (9 от Има Такъв Народ и 2 от " Възраждане) и 31 ( " Възраждане " " и 6 от БСП) се въздържаха.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов подсети, че някои от предложенията, които оферират от ПП-ДБ са противоконституционни и би трябвало да бъдат обсъждани от Велико национално заседание. Той заподозря, че измененията в конституцията ще бъдат " пробутани " на първо четене още идния петък.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР