„Следим ежедневно количествата, чрез лекарствена политика на МЗ и при

...
„Следим ежедневно количествата, чрез лекарствена политика на МЗ и при
Коментари Харесай

Няма липса на моноклонални антитела в болниците

„ Следим всекидневно количествата, посредством лекарствена политика на Министерство на здравеопазването и при нужда се прави преразпределение сред лечебните заведения. Към момента няма лечебно заведение, в което да има липса на моноклонални антитела. Приключила е и процедурата за спомагателна доставка. “ Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на вчерашния блиц надзор в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на депутата от Движение за права и свободи доцент Джевдет Чакъров.

Тя посочи, че е изискана информация от лечебните заведения посредством РЗИ по отношение на успеваемостта на лекарствените артикули в действителни условия и към този момент те демонстрират доста добра успеваемост.

По отношение на продукта „ Молнупиравир “ проф. Сербезова посочи, че е подписан преварителен контракт с производителя, само че се чака издаването на дефинитивно позволение за приложимост от ЕМА и тогава ще се подпише контракт за доставка.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов обаче съобщи, че FDA не предлага моноклонални антитела за лекуване на омикрон, тъй като те не са задоволително ефикасни за този вид, а имат доста странични резултати и използването му не е оправдана.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР