След взривяването на най-голямата водно-електрическа централа в Европа - край

...
След взривяването на най-голямата водно-електрическа централа в Европа - край
Коментари Харесай

Тони Димитрова: Дано ужасът от Украйна не дойде и по нашето крайбрежие!

След взривяването на най-голямата водно-електрическа централа в Европа - край Нова Каховка в Херсонска област на Украйна, над Черно море надвисна екобедствие, сравнимо по мащаби и заплаха единствено с злополуката в Чернобилската АЕЦ през 1986 година, бият паника международни специалисти. " България Днес " потърси най-известните бургазлии, възпели в творчеството си Черно море, с цел да разясняват чакат ли екокатастрофата да засегне и нашето крайбрежие.



" Ужас! ", това бе сбитият коментар на певицата Тони Димитрова. Изпълнителката на безконечния шлагер " Ах, морето " посочи, че не е следяла интензивно новините в последно време поради натоварения си професионален график, само че като морски човек се надява апокалипсисът да подмине нашите крайбрежия.
 Тони Димитрова е уплашена за Черно море Тони Димитрова е уплашена за Черно море
" Много съм разтревожена. Не знам с какво бих могла да оказа помощ. Но съм подготвена да направя, каквото мога. Да шетам, в случай че би трябвало ", сподели за " България през днешния ден " българската Бони Тейлър.

Недостатъчно осведомена за нещастието се оказа и нейната колежка и съгражданка Кичка Бодурова. За изданието певицата показа, че персонално тя не се опасява, тъй като от години живее надалеч от крайбрежията на Черно море.
 Кичка Бодурова от години не се къпе в Черно море Кичка Бодурова от години не се къпе в Черно море
" Сега съм в България поради поредицата концерти, които предстоят през юли, в това число и в моя роден град. Но от дълго време не се окъпвам в морето край Бургас. Предпочитам да се разхождам по брега и в Морската градина ", довери Бодурова.

Силно угрижен от прогнозите за екологичното злополучие, застрашаващо Черно море, е и поетът Иван Ненков . Роденият в Северна България създател и на лирични, и на сатирични произведения, от ранната си младост свързва живота си с черноморското крайбрежие. Ненков основава текстовете на едни от хитовите части на " Тоника " и Стефан Диомов, отдадени на Бургас и морето.
 Иван Ненков упреква за екобедствието войната Иван Ненков упреква за екобедствието войната


" Това е закононарушение против природата и индивида, против телата и душите ни ", безапелационен е Иван Ненков. На въпроса дали едно нечисто Черно море може да въодушевява създателите, той отговори, че е допустимо, само че с противоположен знак.

Поетът напомни, че неговият шлагер " Ах, морето " към този момент е имал пародийно осъществяване. " В театър, подложен в Бургаския спектакъл от неговия шеф Борислав Чакринов, песента бе изпълнена от Тони Димитрова, която изпълняваше ролята на учителка по география. И " Ах, морето " прозвуча доста тъжно, тъй като към този момент в пародийния текст се " възпяваше " с противоположен знак бетонирането на Черноморието ни ", описа Иван Ненков. Текстописецът легенда не крие терзанието си за екобедствията, обхванали планетата ни, които съгласно него вещаят края на човешката цивилизация. " Екологията на духа е извънредно значима - акцентира Ненков. - Сега Черно море е освен бетонирано, само че и минирано. Няма същински създател, който да не е срещу войната. Тя донесе тези бедствия за района. Лошото е, че Черно море е вътрешноконтинентално море и очистването му не може да бъде бързо, несъмнено този развой ще заеме епохи... ", счита поетът. " Да се надяваме, че майката природа ще се оправи. Тя в последна сметка може без нас, само че ние не можем без нея ", заключи бардът.

За разлика от своите известни съграждани Недялко Йорданов не се поддава на под паника настроения . Поетът и драматург, който дружно с починалия си другар по перо Христо Фотев бе една от емблемите на Бургас. " Морето е безусловно чисто и няма никакъв проблем - уверен е потомственият бургазлия. - Това е доста радостно, тъй като и аз се бях разтревожил. Даже преди месец написах стихотворение за плаващите в морето мини, което имаше значителен резултат. Слава Богу, няма никаква заплаха, няма и да има ", акцентира създателят на " Момчето, което приказва с морето ".
 Недялко Йорданов: няма заплаха за нашето Черноморие Недялко Йорданов: няма заплаха за нашето Черноморие


Йорданов добави, че тези дни е чул по българско радио мнението на експерт, който твърди, че няма заплаха. Но има заплаха, в случай че тръгне тази приказка в този момент, когато стартира сезонът, да се изгубят курортистите. Ако стартираме да приказваме за избавяне на морето, има огромна заплаха да ги отблъснем ", предизвестява именитият създател.

Недялко Йорданов показа още, че скоро отпътува към родния си Бургас, ще бъде там най-малко до октомври и даде обещание да дава " сводки " за положението на Черно море на " България Днес ".
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР