След внезапната му смърт едно от момчетата - Радостин Симов,

...
След внезапната му смърт едно от момчетата - Радостин Симов,
Коментари Харесай

След голямата трагедия: Поискаха пенсии за сираците на Величко Чолаков и Милен Добрев

След неочакваната му гибел едно от момчетата - Радостин Симов, които упражняваха при Величко Чолаков в клуба по повдигане на тежести в Смолян, си татуира в негова памет трогателна картина на малко момченце, което подвига щанги и години на раждането и гибелта на Величко Чолаков. В Смолян Спортната зала с единомислещо решение бе кръстена " Величко Чолаков " преди броени дни. 

Facebook група " Заедно за децата на първенците " упорства да се промени законът и да се провиснал пенсии на децата на Величко Чолаков и Милен Добрев, които един след различен починаха, и двамата на по 35 години. Кончината на Чолаков шокира както Смолян, по този начин и спортните среди и мощно нарани душeвността на децата, които бяха в клуба по повдигане на щанги, който водеше без пари в родния си град. Хората се зарадваха, че клубът бе стихотворец от щангистката и олимпийски първенец Милка Манева, само че тъжат за синовете и дъщерята на умрелите първенци.

Двамата получаваха " пожизнена месечна награда за олимпийските медалисти, прекратили дейна спортна активност " - на съображение чл.59б, ал.2, т.5 от Закона за физическото образование и спорта. След гибелта на Добрев и Чолаков, децата, като се изключи че остават сираци, остават и без приходите от пенсиите на бащите им. От фейсбук групата, в която са се присъединили другари, спортисти и доста фенове на двамата първенци, упорстват да се промени Закона за физическото образование и спорта и на децата на Величко и Милен да се провиснал пенсии поради това, че са популяризирали България, а те са останали сираци и в този момент фамилиите им ще изнемогват в развъждането им до 18-годишната им възраст, написа " Марица ".

" Тези двама велики първенци към този момент не са измежду нас, само че те оставиха големи мемоари и мотиви за национална горделивост, оставиха също по този начин скърбящи за тях деца, съпруги, родственици и другари, които имат потребност от поддръжка. Както подкрепяхме тях през годините на международни, европейски и олимпийски игри, дано подкрепим в този момент и техните деца, като се оргазинизираме, с цел да променим закона в интерес на децата, изгубили велики първенци ", приканва в групата Димитър Димитров.

Милен Добрев е родом от Пловдив. От 2001 година заема трайно място в елита на международните щанги с шампионската купа от игрите на благосклонност в Брисбейн. Световен първенец в междинна категория на шампионата във Ванкувър (2003). Европейски първенец (2003 и 2004). Световен първенец от шампионата в Киев (2004). Печели златен орден от олимпиадата в Атина през 2004 в категория до 94 кг. Общо печели четири златни, два сребърни и два бронзови медала от огромни шампионати. След 17 години в щангите поставя завършек на кариерата си след серия от тежки травми в навечерието на олимпиадата в Пекин (2008). Добрев умира от инфаркт в дома си в Пловдив на 21 март 2015 година.



Величко Чолаков е родом от Смолян и е почетен жител на Смолян и Неделино. Има 30 държавни трофеи като първенец на България в другите придвижвания и дуела. През 2002 година на Световното състезание за младежи в Чехия става втори, а няколко месеца по-късно на Европейско състезание в Италия става първи. Той е сребърен медалист от Световното състезание във Ванкувър, Канада през 2003 година Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 година и печели бронзов орден в категория над 105 кг. В същата категория става и е европейски първенец за 2004 година на Европейски шампионат по повдигане на тежести в Киев, Украйна. През 2006 година печели сребърен орден на Европейски шампионат по повдигане на тежести 2006 във Владиславово. През януари 2006 година е поканен от Арнолд Шварценегер да взе участие в шампионата „ Арнолд Класик “ за най-силни мъже на планетата в другите спортове в Съединени американски щати. На шампионата Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния връх на щата Охайо. Снимката на Величко Чолаков от Олимпиадата в Атина -2004 година е употребена в британски учебник като илюстрация към урок, в който се учат връзката сред физиката и силите.

През 2013 година се заема с треньорска активност на деца, като става президент и треньор на родният си Спортен клуб по повдигане на тежести „ Родопа “. Там той работи на доброволни начала, а неговите ученици печели редица надпревари.

На 26 септември 2015 година с бенефис, Величко Чолаков постави завършек на спортната си активност пред няколко хиляди души в родния си град Смолян. До гибелта си той се занимаваше с треньорската активност в клуб „ Родопа “ в Смолян.



След неочакваната му гибел едно от момчетата - Радостин Симов, които упражняваха при Величко Чолаков в клуба по повдигане на тежести в Смолян, си татуира в негова памет трогателна картина на малко момченце, което подвига щанги и години на раждането и гибелта на Величко Чолаков. 



В Смолян Спортната зала с единомислещо решение бе кръстена " Величко Чолаков " преди броени дни. Общината отпусна и 1200 лв. еднократна помощ на фамилията на Величко. А в обществените мрежи хората незабавно подеха акция с отзиви, че еднократна помощ не взема решение казуса с оцеляването на децата в двете почернени фамилии на първенците, донесли горделивост на България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР