След вчерашното изявление на Бойко Борисов, че ще строим седми

...
След вчерашното изявление на Бойко Борисов, че ще строим седми
Коментари Харесай

Очаквано: Американци ще строят 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“


След вчерашното изказване на Бойко Борисов, че ще строим седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ по нова технология, през днешния ден енергийният министър Теменужка Петкова „ преведе “ думите му. И действително удостовери слуховете, че България има намерение да даде плана на американска компания.

На днешното държавно съвещание ще се даде мандат на БЕХ за разгоори с компании от Съединени американски щати, с цел да се разбере какъв брой би коствало строителството на нов енергоблок в АЕЦ „ Козлодуй “, сподели Петкова. Проучването ще продължи до януари следващата година.

Пред Нова тв министърът сподели, че страната ни ще развива два нуклеарни плана – „ Козлодуй “ и „ Белене “. Плановете на властта са, до 2050 година страната ни да реализира нулеви въглеродни излъчвания.

Целта е да забележим най-модерните технологии, които Съединени американски щати създават, за диверсификация на ресурсите, по тази причина се насочваме към тях, разяснява министърът.

Напомняме, че АЕЦ „ Белене “ е в процедур на дострояване с разполагаем съветски реактор.

Преди две седмици асистент държавен секретар на Съединени американски щати по енергийните въпроси Франсис Фанън пристигна на посещаване в София. Той разгласи, че за Вашингтон АЕЦ " Белене " и продължението на газопровода " Турски поток " са неприемливи планове поради съветското присъединяване в тях. Фанън сподели, че България счита да употребява в “Белене “ стар нуклеарен реактор, какъвто даже руснаците не употребяват.

Вчера Бойко Борисов посети АЕЦ „ Козлодуй “ и разгласи, че инспектира градежа на нов реактор, който действително към момента не е почнал. Но акцентира, че ще се строи по американски план. Министър Петкова даде уточнения: " С нашите американски сътрудници постоянно сме имали прям разговор ". И повтори позицията на държавното управление, че " Балкански поток " няма нищо общо с " Турски поток ", до момента в който Съединени американски щати настояват противоположното.

Още през 2013 година, по време на кабинета „ Орешарски “, тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев бе договорил със Съединени американски щати пазаруване най-модерния нуклеарен реактор на америанската нуклеарна корпорация “Уестингхаус “. Обявената цена на плана тогава бе сред 5.5 и 7.5 милиарда $. Към оня миг реакторът на американците не бе лицензиран за потребление в Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР