След вчерашния срив цените на петрола се повишиха с около

...
След вчерашния срив цените на петрола се повишиха с около
Коментари Харесай

Петролът отново надхвърли 100 долара след вчерашния срив

След вчерашния срив цените на петрола се покачиха с към 2 $ в и още веднъж надвишиха 100 $ за барел. Поскъпването е реалност след неналичието на прогрес в договарянията сред представителите на Русия и Украйна във вторник, предава Reuters. Президентът Володимир Зеленски въпреки всичко сподели в сряда заран, че позициите на двете страни по време на договарянията звучат все по-реалистично, само че е належащо повече време.

Така към 11:15 ч. българско време петролът вид Брент нараства с 2.1% до 102 $ за барел. Американският лек недопечен нефт (WTI) пораства с 1.4% до 98.62 $ за барел. И двата сорта се сринаха с към 6% във вторник и доближиха равнищата си от началото на войната.

Търговците чакат още информация от договарянията за преустановяване на огъня след двудневната ликвидация на петролните пазари. Цените на суровия нефт може да останат под напън, защото високата инфлация в последна сметка ще задържи икономическия напредък и ще отслаби търсенето “, разяснява Тина Тенг, анализатор в CMC пазари.

Силният щатски $ е основен детайл, оказващ напън върху цените на петрола. Според Тенг вложителите чакат Федералният запас на Съединени американски щати да одобри по-строга парична политика, с цел да ограничи възходящата инфлация. Повишаването на лихвените проценти би подкрепило щатския $ и би понижило търсенето на нефт, защото по-силната американска валута усилва разноските на тези, които държат други валути.

Търговските сесии бяха нестабилни след нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари, като цените доближиха 14-годишни върхове на 7 март. Оттогава обаче вид Брент падна с близо 40 $ за барел, а WTI - с към 34 $.

Цените също бяха подложени на напън тази седмица от опасенията за закъснение на търсенето в Китай, защото най-гъсто обитаемата страна в света и вторият по величина консуматор на нефт предприе строги ограничения против Омикрон разновидността на ковид.

Рисковете от Коронавирус избледняват бързо, изключително когато популацията е всеобщо имунизирано “, разяснява Стивън Инс, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.

Предварителните данни на Американския петролен институт пък демонстрират, че запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати са се повишили с 3.8 млн. барела през предходната седмица, до момента в който запасите от бензин са намалели с 3.8 млн. барела. Официалните данни за инвентаризацията на държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да бъдат показани в сряда.

Организацията на страните експортьорки на нефт съобщи във вторник, че търсенето на нефт през 2022 година е изправено пред провокации от нахлуването на Русия в Украйна и високата инфлация. Така ОПЕК показва, че вероятността да свие прогнозата си за търсенето тази година се усилва.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР