След въвеждането на строги ограничения върху вноса на украински селскостопански

...
След въвеждането на строги ограничения върху вноса на украински селскостопански
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли храните след спрения внос от Украйна

След въвеждането на строги ограничавания върху вноса на украински селскостопански и хранителни артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия в средата на април, Европа се ангажира да поддържа износа на украински селскостопански храни поради риска от спиране на доставки, инфлацията и желанието за подкрепяне на Украйна. Забраната, наложена от държавите-съседки, бе подбудена от опасения, че украинското зърно, предопределено за износ, се е озовало на локалните пазари, което докара до понижаване на цените за локалните аграрни производители.
 
Освен това преди морския кулоар, открит в границите на самодейността " Черноморско зърно " (стартирана на 22 юли 2022 г.), " Европейски ленти на солидарността " бяха заложени до май 2022 година, с цел да може да се изнасят повече зърнени култури от Украйна посредством авто и железопътен превоз и през дунавските пристанища. Другата причина за основаването на тези коридори е да се диверсифицират директните канали в отговор на съветската обсада в Черно море. За страдание, наземните логистични проблеми са провокирали струпване на зърно в района.
 
В актуалната деликатна обстановка, застрашаваща солидарността на Европейски Съюз във връзка с Украйна, специалистите на Кофас начертават няколко съществени риска.
 
Затварянето на различните канали за експорт на украинско зърно ще даде повече значение на съглашението за Черно море и повече благоприятни условия за избрани страни - Русия, Турция. Всъщност, в случай че сухопътният кулоар се затвори, тогава единственият метод за експорт на зърнени култури от Украйна е точно през Черно море и турските проливи, както преди войната. Тогава салдото на силите ще се трансформира от ден на ден в интерес на Русия, която следва тактиката си да употребява зърнени култури като мярка за напън.
 
Ако тези " солидарни ленти " бъдат затворени изцяло, ще има и опасности за по-висока инфлация при храните. Всъщност всяко понижение на предлагането, даже и нищожно, ще има инфлационни последствия в кратковременен проект, защото наподобява, че главната част от тези доставки е предопределена за Европа. Експертите припомнят, че инфлацията при храните е съществена тематика в Европа - приблизително 21% (Западна Европа) и 44% (Източна Европа) през 2022 година
 
 istock istock
Недоволството на източноевропейските страни във връзка с селското стопанство може да отслаби Европейския съюз (ЕС). Определянето на Украйна като фактор за неустойчивост в селскостопанският бранш (в Източна Европа) може да подхрани проруските изявления и оспорвания в страни, чиито водачи не са доста гневни против Москва. Въпреки това точно тези наранени страни са измежду главните бенефициери на европейската  обща селскостопанска политика (ОСП). Те са получили към 54 милиарда евро. Това е доста повече от няколкото десетки милиона, платени като отплата за посочените загуби, породени от потока на украинско зърно (поради обезщетенията, въведени от Брюксел).

Оставаме без слънчоглед за олио

Този поток от селскостопански храни от Украйна към прилежащите страни краткотрайно заплашва източноевропейските производители на зърнени култури посредством неподходящия ценови резултат. Украйна беше преди всичко като снабдител на зърнени култури за Европа (29% от вноса на зърнени култури в Европейски Съюз през 2021 година ) преди съветската инвазия (24/02/2022 г.), само че Източна Европа не е адресат. Производителите от прилежащите страни се усещат застрашени от тази относително нова обстановка. Същевременно тя може да се окаже позитивна за „ долната част “ на локалната верига за основаване на стойност, чиито индустриални разноски се възползват от този непредвиден резултат.
 
 Кофас Кофас
В дълготраен проект краткотрайното унищожаване на митата с Украйна (в отговор на войната)  и по-голямата интеграция в европейския пазар са значими и чувствителни въпроси в границите на общата селскостопанска политика. Преди войната, Украйна имаше над 40 милиона хектара обработваема земя, два пъти повече от тази във Франция, която е главният бенефициент на ОСП с 9 милиарда евро годишно. Страните, които предизвикват рестриктивните мерки, съставляват единствено под 11 милиарда евро - т. е. 20 % от сумите, които ще бъдат отпуснати през 2023 година в границите на ОСП. Ако селскостопанската интеграция на Украйна се усили (в рамките на Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна), това ще породи нови провокации измежду членовете на Европейски Съюз по отношение на ОСП.
 
Едно ново преразпределение на дотациите по ОСП може да бъде сложено под въпрос, макар огромното количество украинска земя, която е станала неплодородна вследствие на войната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР