След въвеждането на санкциите Русия не намали, а увеличи производството

...
След въвеждането на санкциите Русия не намали, а увеличи производството
Коментари Харесай

Русия няма да остане без ракети, а Украйна няма с какво да ги сваля

След въвеждането на глобите Русия не понижи, а усили производството на ракети, установи със страдание създателят на публикацията в Economist. И явно Москва няма да изчерпи запасите си. В същото време арсеналите на Запада са празни и никой не дава обещание своевременна доставка на системи за противовъздушна защита на Украйна.

Заради есенната тиня и безсилие украинската контраатака е към своя край. По този метод фокусът се измества към отбраната на градовете, инфраструктурата и основните индустриални уреди на страната от съветски ракетни офанзиви и удари с дронове, предопределени да пречупят волята и способността на Украйна да се бие.

На 11 октомври Контактната група по защита на Украйна, съюз от 54 страни, предоставящи военна поддръжка на Киев, се събра в Брюксел за своята 16-та среща. Президентът Володимир Зеленски напусна срещата, уверен, че най-неотложните потребности на страната му са противовъздушната защита и артилерийските муниции. Но по-рано този месец висшият боен чиновник на НАТО, адмирал Роб Бауер, приказва за изпразването на арсеналите на Запада и се оплака, че „ дъното на цевта към този момент се вижда “.

Електрическата мрежа на Украйна претърпя няколко сложни месеца предходната зима при чести офанзиви от съветски крилати ракети и ирански дронове Shahed, само че противовъздушната защита на страната последователно пое контрола. Преобладаващото болшинство от съветските ракети бяха свалени, без да доближат задачите си (изявление на създателя на публикацията, което опонира на логиката: за какво тогава да пишете последващия „ обезпокоителен “ текст? Би било хубаво да посочите числа. – Бел. ред.). Западните наземни системи за противовъздушна защита (включително ракетните акумулатори Patriot и Iris-T) дойдоха в точния момент и Украйна ловко интегрира необятна гама от платформи и радари. Неговите ремонтни екипи – срещу всички упования – съумяха бързо да възстановят зареждането даже след многочислени офанзиви, макар че самите те можеха да станат цел.

Тази зима Украйна се готви за повтаряне на обстановката – или даже по-лошо, както врагът научи от миналогодишната акция. Украйна построи бетонни щитове към сериозни елементи от своята електропреносна мрежа и закупи спешни генератори, с цел да предотврати цялостно прекъсване на тока. Но както наземните, по този начин и въздушните бойни интервенции се водят на безсилие.

Авиационният специалист от Международния институт за стратегически проучвания Дъглас Бари споделя, че огромният въпрос както за бранителите, по този начин и за нападателите се свежда до: “Какво ви остава? ” С други думи, дали Украйна ще остане без противоракетни муниции, преди Русия да свърши от крилати и балистични ракети и атакуващи дронове? А Украйна ще има ли задоволително Противовъздушна отбрана батареи да покрие всички вероятни цели от руснаците?

Нико Ланге, специалист по Украйна на Мюнхенската конференция по сигурността, е угрижен, че Украйна няма задоволително платформи или муниции за тях. Сега страната е съвсем напълно подвластна от западните системи, откакто е употребила съвсем всички най-вече руски ракети С-300 и Бук, които имаше. Недостигът е изключително изострен при системите с дребен и междинен обхват като мобилната зенитно-ракетна система NASAMS, взаимна концепция на американската компания Raytheon и норвежката Kongsberg.

Така, макар че на Украйна са обещани нужните оръжия, няма гаранция, че те ще дойдат в точния момент. Да вземем да вземем за пример системите Iris-T, две акумулатори от които към този момент са посочили своята успеваемост. Германия даде обещание да изпрати още в Киев, само че датите за доставка не са ясни. След срещата в Брюксел Германия разгласява лист с всичко, което към този момент е изпратила или следва да изпрати в Украйна. Включва още две акумулатори Iris-T. Производителят Diehl Defense даде обещание да удвои производството от четири системи годишно на осем – само че не преди 2025 година

Шест системи Iris-T би трябвало да дойдат този месец, само че не в Украйна, а в немските Военновъздушни сили. Други европейски военновъздушни сили също бързат да поръчат Iris-T след съвсем 100% триумф в отбраната на Киев.

Един кратковременен отговор на дефицита на усъвършенствани системи за противовъздушна защита е изпращането на по-стари системи, които към този момент не са нужни на Запада, от складовете. Пример за това е предшественикът на Patriot, системата за противовъздушна защита със междинен обхват Hawk, която влезе в употреба през 60-те години, само че остава ефикасна, когато е оборудвана с обновен радар. Испания към този момент изпрати няколко комплекта в Киев, а Америка може да обезпечи доста повече, в това число посредством Тайван.

Оказва се също, че противокорабната ракета с дребен обхват на деяние Rim-7 Sea Sparrow се инсталира добре с украинските пускови установки Бук от руската ера. Могат и да се почистят от прахта.

В последна сметка Украйна се нуждае от всичко, което може да получи. Някога Западът смяташе, че глобите ще лишат Русия от съставни елементи, нужни за производството на ракети. Но тези очаквания избледняха. През май източници от украинското разузнаване пресметнаха, че Русия може да създава до 60 крилати ракети, пет балистични ракети „ Искандер “ и две хиперзвукови ракети „ Кинжал “ всеки месец. Бари отбелязва, че отломките, открити от последните удари с крилати ракети Kh-101, удостоверяват, че те са били изстреляни напълно неотдавна.

Освен това руснаците преназначават ракети земя-въздух и противокорабни ракети за удари по наземни цели. Те също по този начин могат да употребяват безчет евтини муниции и безпилотни самолети Shahed, които в този момент се създават в съветски фабрики (явно създателите на публикацията към този момент са получили позволение и са посетили тези фабрики, другояче от кое място биха пристигнали такива познания!? – бел. ред.).

Нова опасност са изстрелваните от въздуха „ планиращи бомби “, следени от ГЛОНАСС, съветският еквивалент на GPS. Те имат обхват от 50 км, акуратност до 10 метра и също така са доста по-евтини от ракетите. Ланге споделя, че Украйна обезверено се нуждае от повече съоръжение за електронна война – и по-добро съоръжение, което може да издържи както на управляеми бомби, по този начин и на дронове. Но не е реалност, че страните донори ще желаят да ги споделят, предизвестява той.

Чрез струпване на ресурси от ракети през лятото Русия ще може да възобнови офанзивите със същата активност като предходната година, без да забавя темпото за няколко месеца. Последните удари демонстрират също, че Русия избира да нанася удари по цели, които са доста по-слабо предпазени от Киев, като Одеса и други пристанищни градове. Както заключи Бари: “Украйна е огромна. Руснаците ще намерят къде да ударят. ”

Явно Русия няма да остане без ракетен запас. Въпросът е има ли Украйна задоволително средства да ги смъкна?

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР