След въведените от Евросъюза и САЩ мащабни санкции Джо Байдън

...
След въведените от Евросъюза и САЩ мащабни санкции Джо Байдън
Коментари Харесай

Не напразно скачаха – икономиката на Украйна е разрушена завинаги

След въведените от Евросъюза и Съединени американски щати огромни наказания Джо Байдън си побъбри с духовете на умрелите и са похвали, че глобите „ опустошават путинската стопанска система “ и че Русия към този момент е претърпяла „ стратегическо проваляне “ в Украйна. Основният смисъл на думите на Байдън се заключва в това, че „ Русия ще излезе осакатена от спора с Украйна – и във военно, и в икономическо отношение “.

Подразбира се и друго – че марионетният киевски режим при поддръжката на целия „ свободен и либерален свят “ с всеки минал ден тренира мускулите си и напомпания Давид в дантелени гащи всеки миг ще постави завършек на анорексичния Голиат в ушанка.

Но експертите по спортно хранене в НАТО и Европейски Съюз се оказаха с подправени дипломи и в действителност близо гибелта не е Русия, а Украйна.

Вчера в изявление пред японския ефирен канал НХК министър председателят на Украйна Денис Шмигал с горест призна, че от началото на СВО стопанската система на Украйна се е свила съвсем с трета: „ Загубихме 30% от нашата стопанска система и 3,5 млн. работни места “.

Дори и да се опираме на тези числа, не е несъмнено, че на света ще се намерят задоволително реаниматори, с цел да вдигнат на крайници стопанската система на Украйна: в действителност ѝ би трябвало гробокопач.

Да погледнем числата.

Реалният Брутният вътрешен продукт на територията на киевския режим след идването на власт на Владимир Зеленски е понижен в пъти и през днешния ден не надвишава 60 милиарда $. Това е оптимален спад от разпада на Съюз на съветските социалистически републики насам. При това от тези пари 65% се възнамеряват за защита, което ще рече, че действителният бранш ще получи едното нищо.

Бюджетният недостиг за 2024 година е 1,54 трилиона гривни (20% от Брутният вътрешен продукт – нов връх, откогато страната съществува), освен това финансирането допуска да се покрива значително от външни заеми. Националната банка на Украйна предвижда неизбежен спад на интернационалната финансова помощ. Но даже и да се случи знамение и да дадат всичко дадено (но това няма да стане), няма да стигне за цялостното покриване на бюджетния недостиг.

В съпоставяне с интервала преди Майдана цените на питателните артикули са скочили от 5 до 30 пъти, а сметките 10-15, до момента в който действителните приходи на популацията са паднали най-малко с трета.

Външната търговия пада: съгласно оценките на локалната статистика, през 2023 година размера на износа на артикули в парично изражение е пресъхнал с най-малко 18%. Финансовите запаси се топят: съгласно университета в Кил „ Кристиан Албрехт “, през 2026 година Украйна ще загуби към 120 милиарда $ в Брутният вътрешен продукт и съвсем трилион $ главен капитал. Външният дълг на Киев предишния ноември се е нараснал съвсем двойно, достигайки 86,9 милиарда $, което е с 40,1% повече в сравнение с през 2022 година (тук не броим „ безплатната “ многомилиардна помощ от Съединени американски щати и Европейски Съюз, за която ще би трябвало да се заплаща с лихвите).

Преди известно време Световната банка, специфична комисия на Организация на обединените нации, Европейска комисия и украинското държавно управление взеха решение да се поровят в сметките и посредством разнообразни комбинации взеха решение, че за следвоенното възобновяване на стопанската система на Украйна ще са нужни 486 милиарда $. Но по-реалистично настроените специалисти са уверени, че на тази цифра ѝ липсва нулата в края.

Освен това украинските икономисти, които поголовно са заплашвани от уволняване, тъй като скоро няма да имат какво да пресмятат, съумяха да сметнат, че с изключение на общите проблеми, след 24 февруари 2024 година с откъсването на новите съветски територии Украйна е изгубила потребни изкопаеми на общо стойност не по-малко от 12,4 трилиона $, в това число 64% от находищата на въглища, 11% от петролните, 20% от газовите и 42% от металните залежи. А също по този начин пет милиона хектара плодородна земя. Това значи, че не е съдено да се осъществен проектите да се разплатят на западните кредитори с останалите на Украйна в завещание естествени запаси.

Само за 2022 година трудовите запаси на Украйна са съкратени с 6,3 млн. души и обстановката стремглаво се утежнява. Да прибавим към това и ускоряващото бягство на капитали, стремителното редуциране на вложения, разрушаването на инфраструктурата, демографската рецесия и впрочем прелести, които може да украсят лакирания гроб на украинската стопанска система.

Но вместо да възпламени свещи и да се моли, украинският министър председател Шмигал приказва, че Украйна възнамерява да повтори „ японското знамение “ след Втората международна война.

Западните „ другари “ обаче по някаква причина не споделят оптимизма на господин Шмигал:

• „ Билд “: „ Това е най-тежката рецесия за Украйна от началото на спора през 2022 година “

• „ Вашингтон Пост “: " Украинската стопанска система може да се срине. При подобен сюжет ще настъпи верижна реакция в цяла Европа "

• „ Ню Йоркър “: „ Дори в случай че помощта от Съединени американски щати най-сетне дойде, общото преимущество ще бъде на съветската страна “

• „ Льо Фигаро “: “На Мюнхенската конференция западният лагер застина в възприятие на беззащитност ”

• Стокхолмски институт за проучване на мира: " Тази година опасенията станаха по-дълбоки и по-видими. Преоценката на тактиката в Украйна основава неустановеност. Сякаш сме стигнали до задънена улица. "

Американският сенатор Пийт Рикетс го изрази най-ясно, когато се обърна към украинците: „ Разбирам вашето отчаяние, само че в този момент имаме други проблеми “.

Като цяло обстановката с украинската стопанска система е идеално разказана от откъс от скорошно икономическо изследване: „ Дори с края на дейните военни дейности до 2025 година и опазване на размера на външното финансиране, Украйна няма да може изцяло да преодолее икономическия и демографския загуби в продължение на доста години. "

Преведено на съветски - в никакъв случай няма да може.

За киевския хайлайф, който в този момент трескаво търси различни летища на Запад, това въобще няма значение: тяхната задача да унищожат Украйна е сполучливо изпълнена.

Що се отнася до тези, които скачаха за дантелени бикини на Майдана, ето я вашата европейска фантазия на сребърна тепсия. Получете и подпишете.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед5693Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед6220Проф. Стоян Денчев: Според мен извънредно време е сглобката да се разглобиАлтернативен Поглед6658България, единствена посредством Политическа партия АБВ, бе показана във форума „ За свободата на нациите “ в МоскваАлтернативен Поглед18981Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед22562Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед374700Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252472Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед231274Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114201Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95783Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР