След успешното реализиране на пилотен проект в район "Надежда", при

...
След успешното реализиране на пилотен проект в район "Надежда", при
Коментари Харесай

София разширява системата за разделно събиране на отпадъци

След сполучливото осъществяване на пилотен план в регион "Надежда ", при който са построени "зелени острови " за разделно събиране на боклуци, Столичната община възнамерява да разшири тази система в още четири региона, оповестяват от общината.

Пилотно системата ще бъде осъществена в регионите "Слатина ", "Подуяне ", "Овча купел " и "Красна поляна ". Утре, 17 април, Столичния общински съвет /СОС/ на свое съвещание, би трябвало да гласоподава решението за плана. Към момента сходна система има в "Надежда ", където 300 семейства изхвърлят разделно отпадъците си. Цветните контейнери са сложени в "зелен остров " в междублоково пространство, а достъп до тях имат единствено участващите в плана фамилии.

През 2017 година Столичната община стартира реализацията на план "Стимулиране на гражданското присъединяване в процеса на преработване " (Benefit As you Save - BAS), финансиран от Оперативна програма "Балкани - Средиземно море " /2014 - 2020/ на Европейски Съюз. В резултат на пилотната самодейност се откри високо качество на разделно събиране на боклуци, неявяване на примеси, както и понижаване на количеството общ разбъркан боклук и отсъствието на рециклируеми боклуци в него.

Разделното събиране на биоотпадъци от семействата също по този начин пренасочва питателните боклуци, които понастоящем попадат в смесения битов боклук и оттова - в оборудването за механично и биологично отнасяне, към инсталацията за анаеробно разграждане и произвеждане на биогаз. Така освен се икономисват средства, само че и се създава зелена сила, в сходство с правилата на кръговата стопанска система. По този метод се спомага за прекосяване към използване на политиката за стабилно ръководство на отпадъците, ориентирана към преобразяване на отпадъците в запас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР